Natuur

Mocht je het nog niet weten: Apeldoorn staat op nummer 1 in de lijst van groenste steden van Nederland! Niet alleen ligt onze stad in het hart van de Veluwe, ook de lokale natuur heeft je veel te bieden. Onze groene juwelen zoals de stadsparken, Het Nationale Park de Hoge Veluwe en Kroondomein Het Loo verwelkomen je met open armen! Verken stadsparken, observeer wilde dieren, bewonder diverse natuurgebieden of geniet van de pluktuinen.

Bekijk routes in de natuur

Spot de big 5 van de Veluwe

De mooiste stadsparken

Bijzondere uitkijkpunten

Uitkijktoren de Zandloper bij Kootwijk in Apeldoorn

De Zandloper

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe en Radio Kootwijk. De 13,5 meter hoge uitkijktoren heeft de toepasselijke naam De Zandloper gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek.

Verder lezen
Uitkijktoren in Berg & Bos in de herfst

Uitkijktoren Stadspark Berg & Bos

Apeldoorn op z’n mooist! In Stadspark Berg & Bos vind je een uitkijktoren van maar liefst 26 meter (!) hoog. Aan het einde van de Jubileumlaan links staat ‘ie op een heuvel van negen meter. Trotseer de 128 treden en geniet van een royaal uitzicht over Apeldoorn en omgeving.

Verder lezen

Wildobservatieplaatsen Asselsche Heide

Aan de rand van de Asselsche Heide vind je een viertal observatieplaatsen, bestaande uit een bankje op een hoger gelegen punt in het landschap. Vanaf deze plekken heb je een prachtig overzicht over de heidevelden. In de zomermaanden spot je er overdag regelmatig edelherten en reeën die rustig over de heide lopen.

Verder lezen

Uitgestrekte natuurgebieden

Ontdek pluktuinen

Natuurlijk wil je gezond – en het liefst – zo vers mogelijk eten. Onbespoten groente en fruit vind je volop in de Apeldoornse pluktuinen. Bij Stadsakkers in Zuidbroek koop je de lekkerste biologische producten in de verswinkel. En vanaf juni pluk je in Wenum-Wiesel zelf je fruit bij Pluktuin Apeldoorn. Leuk voor kinderen om zelf te zien waar de groenten op hun bord precies vandaan komt! En kies je voor lokale producten, dan is je ‘footprint’ ook nog eens kleiner. Driedubbele win-win!

5 x pluktuinen

Op pad door de natuur met een gids

Ga zelf op pad met de wildspotkaart!

Op zoek naar edelherten, reeën, vossen, zwijnen en Schotse hooglanders in en om Apeldoorn? In de Kroondomeinen, bij het Aardhuis en op de Loenermark is de kans om wild te zien behoorlijk groot. Maar daarnaast zijn er nog veel meer plekken in de dorpen rondom Apeldoorn waar je bij uitstek wild kunt spotten. Vergeet je verrekijker niet! De wildspotkaart is ook fysiek af te halen bij het Tourist information Point in CODA Museum.

Wildspotkaart

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn trip!

#inapeldoorn