8 x op pad met een gids

Apeldoorn en de Veluwe lenen zich perfect om – op eigen gelegenheid – per fiets of te voet te ontdekken. Ga je liever georganiseerd op pad met een gids? Dan zijn er gelukkig ook genoeg mogelijkheden! Laat je tijdens een stadswandeling bijpraten over de cultuurhistorie van de stad, ontdek iconische gebouwen en verborgen plekjes of laat een natuurgids je rondleiden langs weidse natuur. Hieronder een aantal leuke tips op een rijtje! 

Wijk- en centrumwandelingen via het Apeldoorns Gidsen Collectief

De gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief verzorgen van maart t/m oktober talloze wijk-, thema- en stadswandelingen door verschillende Apeldoornse wijken en buurten. Ze weten ontzettend veel over cultuurhistorie, het erfgoed en de aanwezige architectuur in de gemeente Apeldoorn en delen die kennis graag met jou! Op verzoek organiseren ze bovendien (rond)wandelingen voor groepen.

Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte

Apeldoorn is even rijk aan groen als aan kunstwerken in de openbare ruimte. Ruim 130 kunstwerken liggen, hangen en staan verspreid over heel Apeldoorn, waarvan de meeste onopgemerkt worden voorbijgelopen, -gefietst of -gereden. Om men kennis te laten maken met de kunst die tentoongesteld staat in de openbare ruimte van Apeldoorn, is het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte opgericht. Dit ‘museum’ stap je dus binnen zodra je de deur uitgaat! De gidsen van Museum voor KOR nemen je graag mee op pad langs de vele kunstwerken. Ze kunnen groepen van 5 tot maximaal 25 personen rondleiden.

Wildwandelingen over de Veluwe van Wildwise

Natuurgids Sebastiaan van Empel van Wildwise is vogelfanaat, wildliefhebber, woudloper, Land Rover-rijder en groot bewonderaar van de natuur. Hij verzorgt regelmatig wildwandelingen over de Veluwe. Sebastiaan woont zelf in het gebied en kent het als zijn broekzak. Hij neemt je graag mee om de schoonheid ervan te ervaren en zijn liefde voor het gebied te delen. Een absolute aanrader voor iedereen die dol is op wandelen, wild en natuur!

Wild spotten in de Apeldoornse bossen
Wild in de Apeldoornse bossen
De Veluwe in de herfst
Wild in de Apeldoornse bossen

Ervaar een wildbeleving met Wildpraat

Leren over wat er op de Veluwe gebeurt, wat de seizoenen met zich mee brengen en wat het wild in petto heeft om vervolgens een heerlijke, seizoensgebonden maaltijd te bereiden. Dat is wat Wildpraat doet. Samen met een boswachter of natuurgids ga je op ontdekkingsreis in het bos in Beekbergen. Bij terugkomst leer je in de buitenkeuken of rond een knapperend haarvuur hoe je wild moet bereiden en eet je een uitgebreid wilddiner.

Ontdek Radio Kootwijk met gids

Dompel je onder in de geschiedenis van één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Dit monumentale pand werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw met een speciaal doel gebouwd: voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Jaarrond kun je op diverse momenten dit iconische gebouw met artdeco architectuur bezoeken onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn

Deze organisaties organiseren ook regelmatig excursies

Wild in de bossen van Apeldoorn

Staatsbosbeheer

De boswachters en natuurgidsen van Staatsbosbeheer organiseren het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud. Van vogeltochten tot waterexcursies en volledige arrangementen. Voor ieder wat wils! Samen ontdek je de mooiste natuurgebieden.

Bekijk de agenda
Op pad met een gids in Apeldoorn

IVN Apeldoorn

IVN Apeldoorn laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Deze partij organiseert dan ook met regelmaat excursies en activiteiten door bepaalde natuurgebieden in en om Apeldoorn. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan één van de activiteiten in en over de natuur.

Bekijk de agenda
Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Wandel- en fietsexcursies door het Park, rondleidingen, wandelingen, vogel- en bronstexcursies… Jaarrond kun je in Het Nationale Park De Hoge Veluwe terecht voor talloze excursies onder begeleiding van een (natuur)gids. Ga je voor de fietsexcursie naar de exclusieve wildobservatie of bezoek je liever het iconische Jachthuis Sint Hubertus? De gidsen van het Park nemen je graag mee op pad!

Bekijk de agenda

Bewonder meer groene hotspots

#inapeldoorn