7x de mooiste stadsparken

7x de mooiste stadsparken

Mooiste stadsparken van Apeldoorn

De mooiste stadsparken vind je in Apeldoorn

Optimaal genieten van al dat groen in Apeldoorn, maar dan in en rondom de stad? Dat kan bij uitstek in de Apeldoornse stadsparken. Zo’n stadspark is namelijk een perfect toevluchtsoord voor een pauze. Om even op te laden, een rondje te sporten of om te relaxen op een picknickkleedje. Of natuurlijk om een wandeling te maken. Want wie een wandelroute door de stad kiest, geniet van fraaie boompartijen, intieme parken aangelegd in landschapsstijl, fonteinen, slingerende paadjes en bruggetjes. We hebben hieronder zeven mooie stadsparken voor je op een rijtje gezet!

Het Oranjepark in Apeldoorn

Oranjepark

Oranjepark is een stadspark in het hart van de stad, aangelegd in de destijds zo populaire Engelse landschapsstijl. Deze stijl is (gelukkig!) behouden gebleven en is terug te vinden in de gebogen paden, uitgestrekte grasvelden en een langgerekte gebogen vijverpartij.

Een krachtige fontein zorgt in de zomermaanden voor een sfeervol, klaterend geluid. De statige villa’s die het park omringen en waarvan vele in oude luister zijn hersteld, geven extra sfeer. Een relatief klein park maar wél met volop flora en fauna, voldoende gras en bankjes om lekker op te chillen. En ook nog eens op loopafstand van de Apeldoornse binnenstad! In de zomermaanden zijn er op zondagmiddagconcerten vanuit de Muziektent.

meer
Fontein in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn

Stadspark Berg & Bos

Stadspark Park Berg & Bos werd in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren ‘30. Tegenwoordig is het deels een aangelegd cultuurpark en deels een gevarieerd bos- en natuurlandschap waar je de mooiste wandelroutes kunt lopen.

Leuk detail: wist je dat er op de plek van het park tot in de 19e eeuw een waterleiding lag om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo van water te voorzien? Ook voor kinderen is Stadspark Berg & Bos een heerlijk dagje uit. Ze kunnen in het park lekker rennen en spelen, het kidspad wandelen, wilde zwijnen en herten spotten, klimmen in het Klimbos of apen spotten! Tip: bewonder tijdens je bezoek ook zeker de boomkroonjuwelen in het park en loop de audiotour Bijzonder Berg & Bos, die start vanaf het Theehuis!

meer
Zuiderpark in Apeldoorn

Zuiderpark

In stadsdeel Zuid-Midden ligt het Zuiderpark: een van de grootste parken van Apeldoorn. Talloze mensen bezoeken het park dat midden in de drukke stad ligt.

Er zijn sportveldjes, een skatebaan, crossbaan, avontuurlijke speeltuinen, uitlaatplaatsen voor honden, vijvers en grasvelden. De afgelopen jaren heeft het park flink wat veranderingen ondergaan. En ook de komende jaren wordt hard gewerkt om het park een nog fijnere plek te laten zijn voor mens en dier.

meer

Park Zuidbroek

Het jongste park van Apeldoorn ligt middenin de nieuwbouwwijk Zuidbroek. Park Zuidbroek is maar liefst 30 hectare groot en biedt genoeg ruimte en mogelijkheden om je een middagje buiten kostelijk te vermaken.

Van struinen over de wandelpaden tussen het hoge gras en langs waterpartijen tot fruit plukken. Ook kan je er voetballen (er zijn meerdere velden) en leven kids zich uit in de speeltuin met waterspeelplaats.

meer
Stadspark Matenpark in Apeldoorn

Matenpark

Een groene oase in de wijk De Maten waar je kunt wandelen en fietsen; het Matenpark. Met genoeg speelplezier voor kids in de vorm van speeltoestellen, een waterpartij en een leuke kinderboerderij.

Voor de hondeneigenaren is er nog een afgezet gebied waar honden kunnen ravotten en onaangelijnd hun gang kunnen gaan.

meer

De Parken

Het Wilhelminapark, Verzetsstrijderspark, Prinsenpark en het Oranjepark vormen samen het oudste openbare groen van de stad Apeldoorn, De Parken genoemd.

De stijl van de parken wordt de Engelse landschapsstijl genoemd.

meer

Mheenpark

Het groene hart van Zevenhuizen: het Mheenpark! Een plek waar geleefd wordt door jong en oud en met volop ontspanningsmogelijkheden voor alle leeftijden. Er is een ruim speelveld met uitdagende toestellen voor kinderen.

Er is een ruim speelveld met uitdagende toestellen voor kinderen. Ook zijn er verschillende fitness-apparaten vrij beschikbaar voor iedereen, een voetbalveldje, een skatepark en een vrij toegankelijke tennisbaan. Voor de sportievere bezoekers van het Mheenpark is er sinds de zomer van 2018 een heus Obstacle Parcours. In de vijvers kan gevist worden en zodra het ijs dik genoeg is wordt er ook geschaatst. Er lopen verschillende wandelpaden door het park en de waterpartijen, met een aaneengesloten hondenlosloopgebied aan de buitenrand.

meer

Uitgelicht

Middenin het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa

Apeldoorn staat als groene hoofdstad van de Veluwe alom bekend om haar vele hectares groen. De stad telt vele stadsparken, die niet alleen belangrijk zijn voor het verbeteren van het milieu en leefklimaat in de stad. Ze filteren ook schadelijke stoffen zoals fijnstof uit de lucht en bieden verkoeling tijdens warme dagen. Ze zijn dus letterlijk en figuurlijk de longen van Apeldoorn- en daarom een onmisbare aanvulling op de bebouwing. En wist je dat het Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark inmiddels rijksmonumenten zijn?

Ontdek meer groen
Luchtfoto van het Oranjepark in Apeldoorn

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn-avontuur

#inapeldoorn