80 jaar vrijheid

Op zaterdag 17 april 2025 viert Apeldoorn 80 jaar vrijheid. We vieren dat we sinds 17 april 1945 weer in vrijheid leven. Tot en met 5 mei wordt in Apeldoorn uitgepakt met een breed scala aan activiteiten waarbij vrijheid centraal staat.

In Apeldoorn herdenken we de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding

Ieder jaar kleur Apeldoorn op 17 april rood-wit-blauw. Want op dinsdag 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd door de geallieerden. De Canadese troepen kwamen via de brug aan de Deventerstraat onze stad binnen op tanks en andere militaire voertuigen. De inwoners van toen konden hun ogen bijna niet geloven! Het moment waarop zij al die tijd hadden gewacht was eindelijk aangebroken. De opluchting en dankbaarheid waren groot. Het is dan ook niet voor niets dat Apeldoorn een bijzondere band heeft met Canada. Hieronder vind je meer informatie over Apeldoorn en de Tweede Wereldoorlog, zoals wandelroutes en bijzondere verhalen over Apeldoorn en de oorlog.

Deel jouw bevrijdingsfoto of -video op Instagram en gebruik #ApeldoornRemembers.

Ontsteking bevrijdingsvuur

Op woensdag 17 april om 20:00 uur vindt in het Oranjepark de ontsteking van het bevrijdingsvuur plaats.

Kinderen van drie basisscholen in Apeldoorn dragen bevrijdingsgedichten voor. De ceremonie is vrij toegankelijk.

meer

Victory Walk

Apeldoorn en Canada zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden door de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945.

Kom meer te weten over de militaire eenheden die hierin een rol speelden tijdens de interessante audiotour Victory Walk. Deze route is gratis te downloaden via de Apeldoorn Stories app.

meer
Apeldoorn Stories audiotour Canadian Walk in Apeldoorn

Canadian Walk

Ontdek naast de Victory Walk ook de Canadian Walk, een audiotour met persoonlijke verhalen van veteranen en burgers.

Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Tijdsduur circa 1 uur.

meer

Freedom Ride

Nieuw op de kalender is de Freedom Ride op (koop)zondag 5 mei 2024 in Apeldoorn. Kenmerkend voor de Freedom Ride is de grote pelotonstocht van 110 kilometer waarbij je gezamenlijk langs plekken in Apeldoorn fietst die te maken hebben met oorlogsgeschiedenis.

meer

#inapeldoorn