Herinneringscentrum Het Apeldoornse Bosch

  • Het Apeldoornsche Bosch
  • Evenementen
Herinneringscentrum Het Apeldoornse Bosch

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de bezetter op brute wijze Het Apeldoornsche Bosch. Ruim 1100 patiënten en personeelsleden worden met hun directe familie (echtgenoten en kinderen) op een rechtstreeks transport naar Auschwitz gesteld en vermoord. Op 22 januari en 1 februari worden nog eens 265 mensen naar Westerbork gebracht. Uiteindelijk overleven slechts 21 medewerkers de oorlog.

Het Herinneringscentrum op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch, tegenwoordig zorginstelling ’s Heeren Loo, is geopend op woensdag en zondag van 10.00 tot 16.30 uur.

Over Het Apeldoornse Bosch

Het Apeldoornsche Bosch was vanaf 1909 een bloeiende instelling. In moderne, ruime paviljoens werd voor die tijd op vooruitstrevende wijze therapie gegeven aan geesteszieken. Tot ver in de Tweede Wereldoorlog werd Het Apeldoornsche Bosch als een veilige plek gezien. Toch bleek dat zelfs een inrichting voor geesteszieken niet door de nazi’s gespaard zou blijven. Voor de bezetter was het terrein van de psychiatrische inrichting zeer gewild als hersteloord voor militairen.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse politie, ondersteund door de Ordedienst van Kamp Westerbork, de hele instelling. In de koude nacht werden de patiënten, vaak gekleed in alleen een pyjama, sommigen in dwangbuis of zelfs naakt, in vrachtwagens gedwongen. Er was paniek, het gegil en geschreeuw werd tot in de verre omtrek gehoord.

Aangekomen op het station van Apeldoorn werden de patiënten en een deel van het personeel met hun families in veewagons afgevoerd, rechtstreeks naar Auschwitz. Die nacht werden ruim 1100 mensen afgevoerd. Op 22 januari en 1 februari werden nog eens 256 mensen naar Westerbork vervoerd, waarna zij zijn gedeporteerd naar vernietigingskampen. Uiteindelijk overleven slechts 21 medewerkers de oorlog.

Meer info >>>

Over het Herinneringscentrum

Op de begane grond van de woning is een tentoonstelling ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 voltrekt. Philip Fuldauer is een van de zeven personen aan de hand waarvan het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch in de villa tot leven komt. Andere personen zijn onder meer Greta Swart, Mischa Hillesum en Pauline Vomberg.

Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan bezoekers aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch in gesprek over thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. Met verschillende activiteiten en in uiteenlopende vormen van dialoog wordt er aandacht geschonken aan de betekenis van deze begrippen in heden en verleden. Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO is het Herinneringscentrum nadrukkelijk ook een plek voor kinderen en jongeren.

Het herinneringscentrum is gevestigd op de Zutphensestraat 76 en is iedere woensdag en zondag gratis toegankelijk tussen 10:00 en 16:30 uur.

    Tags:

  • vrijheid

#inapeldoorn