Omgeving

Omgeving

Veluwe en omgeving van Apeldoorn

Ontdek de wereld buiten Apeldoorn, waar buitenleven met hoofdletters geschreven staat. Hier verandert de bruisende stad in een groene oase van rust. Een omgeving waar het Apeldoorns kanaal, ooit een levensader, zijn stempel heeft gedrukt. Waar je in de Kroondomeinen Het Loo ontspant met Koninklijke allure. En waar het nuchtere karakter van de inwoners ook staat voor het goed beschermen van de kwetsbare natuur. Welkom buiten Apeldoorn!

Beekbergen

In het gebied rond Beekbergen komen de bijzondere industriële geschiedenis van Apeldoorn en het natuurlijk schoon samen. Het Apeldoorns kanaal met haar papierindustrie en het spoor tussen Dieren met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Met deze romantische stoomtrein kun je stoom afblazen tijdens een treinrit richting Dieren. In Beekbergen heeft de natuur een eigen verhaal te vertellen. Het Beekbergerwoud, ooit het laatste oerbos van Nederland, is dankzij vele inspanningen nu een waterrijk moerasgebied. Terwijl je over de fotogenieke vlonderpaden loopt, kom je talloze vlinders en libellen tegen. Het Apeldoorns kanaal langs Beekbergen is daarnaast een speeltuin voor velen. In de zomer kun je hier kanoën en suppen, terwijl de winter schaatsers aantrekt en de herfst iedereen betovert met oranje verkleurde eikenbomen aan de waterkant.

Veluwsche Stoomtrein in de herfst in Beekbergen
Veluwsche Stoomtrein in de herfst in Beekbergen
Lunchen of dineren in het groen bij Gastrobar Riant in Beekbergen

Loenen

Loenen heeft een rijke culturele historie die doordrenkt is van water als centraal thema. In Loenen vind je de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, een levendige herinnering aan de papierindustrie van de vorige eeuw. In het authentieke gebouw kun je zien hoe hier nog altijd papier geproduceerd met behulp van waterkracht uit het Apeldoorns kanaal. Het kanaal wordt zelf gevoed door de kabbelende Vrijenbergspreng die dwars door Loenen loopt. En laat daar nou ook de grootste waterval van Nederland zijn: de Loenense waterval! Een plek om jezelf letterlijk en figuurlijk op te frissen. Naast water vind je in Loenen ook de Loenermark, een schitterend heidegebied dat liefdevol onderhouden wordt door een schaapskudde. Een stukje landelijke charme die je ook vindt bij de biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk. Het open erf, waar je de zelf verbouwde producten kunt kopen, is het startpunt voor het veel belopen Loenense Enkpad. Middenin in het bos vind je ook het Nationaal Ereveld Loenen. Neem je tijd om stil te staan bij de bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die hier hun laatste rustplaats vonden.

Ereveld Loenen
Ereveld Loenen

Hoog Soeren

Zo groot als het contrast tussen stad en omgeving is, zo groot is het contrast tussen West en Oost Apeldoorn. Het dorp Hoog Soeren, ten Westen van de stad, heeft haar ligging in de prachtige Kroondomeinen Het Loo letterlijk en figuurlijk omarmd. Hier komen royaal en groen samen. Van vorstelijke verblijfslocaties tot bijzondere wandelroutes door de Kroondomeinen. Hoog Soeren is een toevluchtsoord voor wie op zoek is naar culinaire verleidingen en verbinding met de natuur. Proef bijvoorbeeld de wilde smaken van de natuur in één van de charmante restaurants. Of stap binnen bij het Aardhuis. Ooit een jachtchalet voor Koning Willem III, maar dankzij Koningin Juliana werd het een voorlichtingscentrum over natuur en wild in de Kroondomeinen.

Aardhuis Museum
Aardhuis Museum
Het Aardhuis in Apeldoorn
Herten bij het Aardhuis in Apeldoorn
Natuur in Paleispark Het Loo in Apeldoorn
Congreslocatie Hotel Restaurant de Echoput in Apeldoorn

Radio Kootwijk

Diep gelegen in de uitgestrekte heidevelden van de Veluwe, trekt Radio Kootwijk natuurliefhebbers, fotografen en architectuurfanaten aan. Dit voormalige zendstation, dat begin 20e eeuw een radioverbinding legde met Nederlands-Indië, heeft een bijzondere uitstraling door de Art-Deco bouwstijl. Terwijl je het gelijknamige dorp uitrijdt, doemt het imposante hoofdgebouw van Radio Kootwijk op aan het einde van een lange oprijlaan. Een boeiende rondleiding onthult meer over de geschiedenis van dit monument. Fiets en wandel over de omliggende heide, of geniet van een intiem concert in het hoofdgebouw met haar unieke akoestiek. Op slechts een steenworp afstand wacht je het uitgestrekte Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van West-Europa! Of je nu jong of oud bent, spelen in een zandbak zoals deze is altijd leuk. Uitkijktoren ‘De Zandloper‘ biedt je bovendien een panoramisch uitzicht over deze Veluwse woestijn. Als je goed kijkt, zie je zelfs vanaf hier Radio Kootwijk!

Uitkijktoren de Zandloper bij Kootwijk in Apeldoorn
Kootwijkerzand
Radio Kootwijk in Apeldoorn

Hoenderloo

Hoenderloo is dé poort naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Met de iconische witte fietsen kun je het natuurgebied ontdekken op jouw tempo. Je kunt ze pakken en neerzetten wanneer je maar wilt, als dat geen vrijheid is?! In het hart van de groene schatkamer schittert het Kröller-Müller Museum. Sta oog in oog met meesterwerken van Van Gogh, Rembrandt en andere grootheden. En bewonder hoe in de beeldentuin kunst en natuur samensmelten. Tussen de bossen verrijst het Jachthuis Sint Hubertus als een kunstwerk op zich, ontworpen door niemand minder dan architect Berlage. Kortom: Hoenderloo is de ideale uitvalsbasis voor kunst- en natuurliefhebbers.

Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst
Park Paviljoen van Het Nationale Park de Hoge Veluwe in de herfst
Kröller-Müller museum bezoeken
Musea bezoeken in Apeldoorn

Mis ook deze plekken niet

Naast bovenstaande dorpen mogen we ook Uddel niet vergeten. Dit knusse dorp ademt een gezellige sfeer uit, met uitnodigende terrassen. Maar bovenal heeft Uddel het unieke Uddelermeer, een prachtig uitgestrekt meer dat zijn oorsprong vindt in de IJstijd. Verplaats je naar het noorden van Apeldoorn en ontdek het pittoreske Wenum-Wiesel, waar je het veelzijdige Kopermolenpad kunt wandelen. Onderweg kom je de befaamde Kopermolen tegen, een watermolen die zijn naam aan de wandelroute heeft gegeven. Maar dat is nog niet alles. Ten zuiden van Apeldoorn liggen Lieren en Klarenbeek, denk aan landelijke charme en karakter, met jaarlijks terugkerende dorpsfeesten. En dan hebben we nog Ugchelen, dat een eigen identiteit heeft weten te behouden aan de rand van de stad Apeldoorn. Kortom: je raakt rondom Apeldoorn nooit uitgekeken!

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn-avontuur

#inapeldoorn