Wild spotten

Wild spotten in Apeldoorn en op de Veluwe

Op avontuur!

Voor het spotten van wilde dieren hoef je absoluut het vliegtuig niet in te stappen richting verre oorden… Apeldoorn leent zich als hoofdstad van de Veluwe uitstekend als avontuurlijk decor. Met wat geluk, of hulp van een ervaren gids maak je de kans op het spotten van wild aanzienlijk groter. Vergeet je verrekijker niet!

Spot de big 5

Op pad met een gids

Onder begeleiding van een gids maak je de kans op wild spotten een stuk groter. Er zijn gelukkig tal van gidsen in en rondom Apeldoorn die je met liefde meenemen op excursie! Wij lichten er een aantal voor je uit.

Wildwandeling met Wildwise

Natuurgids Sebastiaan van Empel is vogelfanaat, wildliefhebber, woudloper, Land Rover-rijder en groot bewonderaar van de natuur. Hij verzorgt regelmatig wildwandelingen over de Veluwe voor Wildwise. Sebastiaan woont zelf in het gebied en kent het als zijn broekzak. Hij neemt je graag mee om de schoonheid ervan te ervaren en zijn liefde voor het gebied te delen. Een absolute aanrader voor iedereen die dol is op wandelen, wild en natuur!

Een BISONdere excursie

Maak kennis met de wisent; dit imposante neefje van de Amerikaanse bizon is een tijdje geleden uitgezet op het terrein van Staatsbosbeheer bij Radio Kootwijk. Met een lengte van bijna 3 meter zijn het flinke dieren en niet voor niets de grootste landzoogdieren van Europa. Tijdens een bison excursie bezoek je het leefgebied van deze grote grazers en spot je ze met een beetje geluk in levende lijve!

Wild- en bronstexcursies

Speur met een boswachter of gids naar de Big Five van de Veluwe! Wist je bijvoorbeeld dat er diep verscholen in de Veluwse bossen een aantal wildarena’s liggen die enkel met een gids van Staatsbosbeheer te bezoeken zijn? Boek een exclusieve tocht voor een bijzondere avond in de natuur (april t/m september). In de bronsttijd strijden de herten bovendien om de gunst van de hinden en kun je deelnemen aan verschillende bronstexcursies in het hart van de Veluwe. Staatsbosbeheer en Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseren regelmatig wild- en bronstexcursies.

Beleef de Veluwe met Wildpraat

Leren over wat er op de Veluwe gebeurt, wat de seizoenen met zich mee brengen en wat het wild in petto heeft om vervolgens een heerlijke, seizoensgebonden maaltijd te bereiden. Dat is wat Wildpraat doet. Samen met een boswachter ga je op ontdekkingsreis in het bos in Beekbergen. Bij terugkomst leer je in de buitenkeuken of rond een knapperend haarvuur hoe je wild moet bereiden en eet je een uitgebreid wilddiner.

Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn
Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn
Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn
Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn
Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn

Wild spotten op eigen houtje

Liever op eigen houtje wild kijken? Met een beetje geluk, veel geduld en tips is het mogelijk om zonder begeleiding wild in je vizier te krijgen. Let wel: hou je te allen tijde aan de toegangsregels van het gebied! Blijf op de paden, houd afstand van wilde dieren, verlaat het bos na zonsondergang en laat het gebied schoon achter.

Wildspotkaart van Apeldoorn

Wild spotten staat hoog op het to-do-lijstje van veel bezoekers in Apeldoorn. Om deze bezoekers naar de mooiste én daarvoor meest geschikte plekken te verwijzen, hebben we alle spotlocaties in de omgeving verzameld op een wildspotkaart. Van wildparken waar je 100% zeker een goede foto kunt maken tot wildobservatieplaatsen waar je in het ‘wild’ op avontuur gaat in de hoop verrast te worden.

Wildspotfietsroute

Apeldoorn en omgeving kent diverse wildspotkijkpunten- en observatieplaatsen en een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. Kortom: de ideale omgeving voor een belevingsfietsroute in het teken van wildspotten!

Herten en zwijnen Stadspark Berg & Bos

In de herten- en zwijnenweide in Stadspark Berg & Bos kun je wilde zwijnen en herten van dichtbij bekijken. Als je via de speelweide langs de waterspeelplek naar het Klimbos loopt, kom je op een pad en aan het eind van dit pad kun je het wild spotten. Er is een uitkijkpost om de herten te zien grazen, en aan de overkant lopen de zwijnen.

Edel- en damherten in het Aardhuispark

Het Aardhuis is het historisch bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. Wil je met zekerheid wild zien? Dan wandel je bij Het Aardhuis pas écht goed. In het Aardhuispark lopen edelherten en damherten namelijk vrij rond. Vanuit de wildkansel kun je met wat geluk mooie foto’s maken.

Observatieplaatsen en wildkijkschermen

Je vergroot de kans op een ontmoeting met wild op de Veluwe aanzienlijk door bijvoorbeeld gebruik te maken van één van de wildkijkschermen die Staatsbosbeheer op verschillende plekken heeft neergezet. Ook in het Kroondomein vind je een aantal wildobservatieplaatsen: soms bestaande uit een wildscherm met banken maar soms ook alleen een bankje bij een uitzichtpunt. Ook hier geldt: met name in de ochtend- en avonduren maak je de meeste kans.

 

Wildobservatiepost Loenen
Wildobservatiepost Loenen
Wildobservatiepost Loenen
Wildobservatiepost Loenen

Bekijk de Wildspotkaart

Opzoek naar edelherten, reeën, vossen, zwijnen en Schotse hooglanders in en om Apeldoorn? In de Kroondomeinen, bij het Aardhuis en op de Loenermark is de kans om wild te zien behoorlijk groot. Maar daarnaast zijn er nog veel meer plekken in de dorpen rondom Apeldoorn waar je bij uitstek wild kunt spotten. Bekijk ze op de wildspotkaart! De wildspotkaart is ook fysiek af te halen bij het Tourist information Point in CODA Museum.

Wildspotkaart

Bewonder meer groene hotspots

#inapeldoorn