5 x uitgestrekte natuurgebieden

5 x uitgestrekte natuurgebieden

Natuurgebieden rond Apeldoorn

Van koninklijke routes tot kronkelende wandelpaadjes door het bos: in Apeldoorn kun je letterlijk alle kanten op. Hier vind je volop de ruimte om te genieten van vele hectares groen en uitgestrekte natuurgebieden: in koninklijke bossen, op de uitgestrekte Veluwe, in een van de stadsparken of op de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Wij tippen je graag een vijftal uitgestrekte natuurgebieden die Apeldoorn en omgeving rijk zijn.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend als de groenste schatkamer van Nederland! Het park is ongeveer 5.400 hectare groot en bestaat uit naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. De mogelijkheden zijn er bijna onbeperkt!

Voor dierenliefhebbers is het park ongetwijfeld de moeite waard. In het natuurgebied heb je namelijk grote kans op het spotten van de Nederlandse Big Five. Er lopen hier tal van wilde zwijnen, edelherten, reeën, dassen en vossen vrij rond. Als je het park op de fiets wilt verkennen, dan kun je gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden én een gratis fiets. In het Park verspreid staan namelijk 1800 witte fietsen waar je gratis gebruik van kunt maken. Wandel je liever? Er zijn ook 13 verschillende paaltjesroutes!

In het Bezoekerscentrum kom je op een interactieve manier van alles te weten over de natuur, cultuur en historie van het Park. Handig om te weten: je betaalt eenmalig entree voor het Park en dan kun je de hele dag blijven. De overige dingen die in het Park te doen zijn, zijn veelal gratis, behalve entree tot het Kröller-Müller Museum en een aantal georganiseerde activiteiten.

De Veluwe in de herfst
Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst
Mouflon in het Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Fietsen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
De Veluwe in de herfst
Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst

Struinen als een koning(in) door het Paleispark

Talloze mensen kennen Paleis Het Loo in Apeldoorn, het enige échte Oranje-museum. Het museum trekt elk jaar vele duizenden bezoekers. Veel mensen zijn diep onder de indruk van het paleis en de geweldige tuinen. Maar wist je dat er achter het paleis een prachtig Paleispark ligt dat toegankelijk is voor publiek?

Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende vroeger als plek om te ontspannen voor de leden van de koninklijke familie en hun gasten. Aan het begin van de 17e eeuw werd het park aangelegd. In de zomer speelde een groot deel van het hofleven zich voornamelijk af tussen de velden, bomen en vijvers. Het was dus belangrijk dat er in het Paleispark van alles te doen was: jagen, vissen en bootje varen bijvoorbeeld.

Het is een groot gebied, wel 650 hectare. Je vindt er bos, heide, vijvers, een hertenkamp en verschillende andere bezienswaardigheden. Dat de Oranjes hier vroeger een groot deel van hun tijd doorbrachten, is goed terug te zien in het Park. Zo kom je met regelmaat verstopte bankjes tegen, wandel je over de Koningslaan, zijn er bruggetjes over sprengen gebouwd en zijn er gebouwen die vroeger (en soms nu nog) een functie hadden voor de koninklijke familie.

paleispark natuur groen voorjaar zomer paleis koninklijk blauwe huisje vishuisje
Paleispark in Apeldoorn

Kroondomein Het Loo

Een koninklijk landgoed van – hou je vast – 10.500 hectare groot! Het Paleispark dat we hierboven beschreven en de Koninklijke Houtvesterij Het Loo vormen samen Kroondomein Het Loo, dat overigens het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland is. De Koninklijke Houtvesterij bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden; het Paleispark is meer aangelegd van aard.

Door de eeuwenlange band met het Huis Oranje-Nassau heeft het Loo een rijke cultuurhistorie en een unieke natuurpracht. Dit natuurgebied is dan ook alom geliefd om haar vele, vaak ongerepte natuurschoon en het wild dat hier vrij rondscharrelt. De wandel- en fietsroutes bieden volop gelegenheid om de natuur in te gaan en te genieten van dit unieke gebied.

Prachtige natuur in het paleispark in Apeldoorn
Prachtige natuur in het paleispark in Apeldoorn
Natuur in het paleispark in Apeldoorn

De Loenermark op de Veluwe

De Loenermark is een van de mooiste natuurgebieden rondom Apeldoorn, ten zuiden van het plaatsje Loenen. Het naaldbos, de heide met zijn prachtige jeneverbes, struwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Bovendien is dit gebied rijk aan grote zoogdieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen.

Centraal in het gebied staat de schaapskooi, die gebouwd is in 1956 en het startpunt vormt voor heel veel wandelingen in de omgeving. Met een beetje mazzel kom je tijdens je wandeling de herder met zijn kudde schapen tegen. Tip: van april t/m december gaat de schaapskudde de heide op met de herder. Een mooi gezicht tijdens een bezoek aan de Loenermark! Bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is. Ook niet geheel onbelangrijk: je kan op de Loenermark heerlijk wandelen en fietsen!

Heide Loenermark

Hoog Buurlose heide

Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe.

Hoog Buurlo
Schapen in natuurgebied Hoog Buurloo
Hoog Buurlo fietsen
Hoog Buurlo

Bewonder meer groene hotspots

#inapeldoorn