3 x bijzondere uitkijkpunten

Bijzondere uitkijkpunten Apeldoorn

Kijk je ogen uit!

Indrukwekkende zandverstuivingen, eeuwenoude landschappen, prachtige bossen en uitgestrekte heidevelden… de natuur in en omgeving rondom Apeldoorn is prachtig! Wie al dat moois vanaf grote hoogte wil bekijken, kan terecht op een aantal plekken. Het is even een stevige klim naar boven, maar vanaf deze drie uitkijkplekken geniet je van bijzondere panorama’s en vergezichten in Apeldoorn!

De Zandloper

Het Kootwijkerzand wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage landen’ genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantastisch wandelen en ook voor kinderen is het één grote zandbak met een fantastisch uitkijkpunt!

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe en Radio Kootwijk. De 13,5 meter hoge uitkijktoren heeft de toepasselijke naam De Zandloper gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek. De toren ligt vlakbij de parkeerplaats Kootwijkerzand aan de Houtvester van het Hoffweg, Kootwijk. Een must visit voor liefhebbers van groen!

Uitkijktoren de Zandloper bij Kootwijk in Apeldoorn

Uitkijktoren Stadspark Berg & Bos

Apeldoorn op z’n mooist! In Stadspark Berg & Bos vind je een uitkijktoren van maar liefst 26 meter (!) hoog. Aan het einde van de Jubileumlaan links staat ‘ie op een heuvel van negen meter. Trotseer de 128 treden en geniet van een royaal uitzicht over Apeldoorn en omgeving. Zowel het centrum van Apeldoorn als de vele kilometers groen zijn vanaf dit punt goed zichtbaar. Met een beetje geluk en goede weersomstandigheden spot je hier zelfs omliggende steden als Deventer en Zwolle! Fijn detail: Stadspark Berg & Bos is gratis toegankelijk voor iedereen tijdens de reguliere openingstijden.

Bijzondere uitkijkpunten Apeldoorn
Uitkijktoren in Berg & Bos in de herfst
Uitkijktoren in Berg & Bos in de herfst

Wildobservatieplaatsen Asselsche Heide

Aan de rand van de Asselsche Heide vind je een viertal observatieplaatsen, bestaande uit een bankje op een hoger gelegen punt in het landschap. Vanaf deze plekken heb je een prachtig overzicht over de heidevelden. In de zomermaanden spot je er overdag regelmatig edelherten en reeën die rustig over de heide lopen. De gehele heide is afgesloten voor het publiek, waardoor de dieren zich hier redelijk op hun gemak voelen. Een verrekijker is wel handig!

Bewonder meer groene hotspots

#inapeldoorn