Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van West-Europa! Vanaf de 13,5 meter hoge uitkijktoren heb je prachtig uitzicht over het stuifzand en de Veluwe.

In het hart van de Veluwe ligt een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Net als de ‘echte’ woestijn kent het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel 50 graden worden. ’s Nachts tuimelt het kwik dan zo’n 40 graden.

Uitkijktoren de Zandloper

Wat kleurt de roestbruine kleur van uitkijktoren De Zandloper prachtig bij het zand van het Kootwijkerzand en het groen van de omliggende bomen. De uitkijktoren, gemaakt van cortenstaal, bereikt een hoogte van 13,5 meter en weegt 17.000 kilo. Een serieuze reus van staal dus. De kern van de toren bestaat uit 4 trappen en 2 bordessen; een kleinere halverwege de toren en een groter platform bovenop. Vanaf de top heb je 360 graden een fantastisch uitzicht over een van de grootste natuurgebieden van Nederland, de Veluwe. De toren wordt bij elkaar gehouden door stalen palen die als een soort spinnenweb om de kern heen zijn gebouwd. Het ontwerp heeft wat weg van een zandloper.

Adres en contact

Parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand
Houtvester van Het Hoffweg 3775
Kootwijk

#inapeldoorn