De Big 5 van de Veluwe

De Big 5 van de Veluwe

Grote kans dat je bekend bent met de ‘Big Five’ van Afrika: de vijf belangrijkste dieren die je er kunt vinden. Maar wist je dat de Veluwe ook een eigen Big Five heeft? Ga op zoek naar edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen en Schotse hooglanders in en om Apeldoorn.

Edelhert

In het adembenemende landschap van Apeldoorn heerst een koninklijke bewoner: het edelhert! Met zijn imposante gestalte en majestueuze gewei is het edelhert een iconisch symbool van kracht en schoonheid in de Nederlandse natuur. Wist je dat het edelhert met een lengte tot wel twee meter het grootste Nederlandse zoogdier is? Hun immense gewei kan tot wel 10 kilo wegen! Met zijn kenmerkende bruine vacht en imposante postuur, is het een ware blikvanger in de bossen en open vlaktes van Apeldoorn. Deze elegante wezens hebben een rijke geschiedenis en hebben een speciale plaats in de harten van natuurliefhebbers en fotografieliefhebbers. Het zien van een edelhert in zijn natuurlijke omgeving is een ervaring die je voor altijd bijblijft. Wanneer een mannetje op zoek is naar liefde, zo rond september en oktober, is zijn lokroep niet te missen: het burlen.

Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn

Wild zwijn

Echte nachtdieren en alleseters, dat zijn wilde zwijnen. Al wroetend en gravend speuren ze in de bosbodem naar eikels, beukennoten, kastanjes en wortelen. Als omnivoren spelen ze een cruciale rol bij het verspreiden van zaden, terwijl ze ook aaseters zijn die de opruiming van aas bevorderen. Ze wroeten in de bodem op zoek naar voedsel, wat de bodemstructuur kan beïnvloeden en kansen biedt voor nieuwe plantengroei. Dit gedrag heeft invloed op het landschap en draagt bij aan de biodiversiteit van het gebied.

Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Wilde zwijnen in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn

Vos

De vos, met zijn kenmerkende oranje vacht en sluwe uitdrukking, is al eeuwenlang aanwezig in de Nederlandse bossen en landschappen. Apeldoorn biedt een ideaal leefgebied voor deze dieren; met uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en rustige weilanden. Het is geen verrassing dat de vos hier floreert en zich aanpast aan de veranderende omstandigheden. Wat de vos zo fascinerend maakt, is zijn ongelooflijke aanpassingsvermogen. Of het nu gaat om het jagen op kleine knaagdieren of het scharrelen van voedsel in menselijke nederzettingen, vossen tonen hun veelzijdigheid keer op keer. Daarnaast staan ze bekend om hun slimheid, wat zich uit in hun vermogen om problemen op te lossen en te jagen met uitstekend gehoor en reukvermogen. De vos is vooral ’s nachts actief en laat zich niet gemakkelijk zien. Als je er eentje wil spotten, kun je het beste in de schemering op zoek.

Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
Vos in de bossen van Apeldoorn
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn

Ree

Het ree wordt vaak een hert genoemd, maar het is toch echt een andere diersoort. Hij is veel kleiner dan het edelhert, elegant gebouwd en heeft prachtige, grote, donkere ogen. Wist je dat pasgeboren reekalfjes de eerste dagen verborgen blijven in het bos? Hun moeder zoekt ze alleen op om te zogen. De ree, gekenmerkt door zijn bruine vacht en sierlijke bouw, is een ware meester van camouflage in de bossen en open velden van Apeldoorn. Deze bedachtzame wezens zijn bedreven in het zich verbergen voor het oog van zowel nieuwsgierige toeschouwers als potentiële roofdieren. Het spotten van een ree vergt geduld en een scherp oog, maar de beloning is een glimp van een van de meest mooie dieren van Nederland.

Wild spotten in de bossen van Apeldoorn
reekalf

Schotse hooglander

In het uitgestrekte landschap van Apeldoorn domineert een imposante verschijning: de Schotse Hooglander. Met hun grote horens en weelderige, roodbruine haardos zijn ze imposant en aandoenlijk tegelijk. Deze grazers voelen zich thuis in de weidse velden en beboste gebieden van Apeldoorn. Ze dragen niet alleen bij aan het in stand houden van de biodiversiteit, maar drukken ook hun onuitwisbare stempel op het landschap zelf uit.

Schotse Hooglander in het wild in Apeldoorn
Schotse hooglander op de Posbank bij Apeldoorn

Natuur

Kom wild spotten!

Wil jij de big 5 van de Veluwe graag met eigen ogen zien? Dat kan! Voor het spotten van deze dieren hoef je absoluut het vliegtuig niet in te stappen richting verre oorden… Apeldoorn leent zich als hoofdstad van de Veluwe uitstekend als avontuurlijk decor. Met wat geluk, of hulp van een ervaren gids maak je de kans op het spotten van wild aanzienlijk groter. Bekijk het aanbod en ga op pad!

Wild spotten
Proef en beleef de Veluwe met Wildpraat in Apeldoorn

#inapeldoorn