Historisch verhaal van de Veluwe
Als je wandelt door de binnenstad van Apeldoorn kom je op verschillende plekken karakteristieke elementen van de Veluwe tegen. Zo loop je in de winkelstraten op bestrating in zandkleuren.
Apeldoorn kent een rijke geschiedenis die de stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar prachtige identiteit geeft en tot op de dag van vandaag voelbaar en merkbaar is. Met het Grote Verhaal van Apeldoorn is het erfgoed van Apeldoorn samengevat in 11 thema’s rondom één centraal thema: het Veluws Landschap. Aan de hand van deze thema’s zoals jagers, industrie, de Oranjes, dorp en groen zijn er ook 11 historische verhalen voor de binnenstad geschreven. Weet jij bijvoorbeeld waar de Kapelstraat zijn naam aan dankt, of wat er zich vroeger afspeelde bij Het Achterom? Zo leer je jouw stad pas écht kennen!
Als je wandelt door de binnenstad van Apeldoorn kom je op verschillende plekken karakteristieke elementen van de Veluwe tegen. Zo loop je in de winkelstraten op bestrating in zandkleuren.
Tegenwoordig kennen we de Kapelstraat als een gezellige straatje met Apeldoornse horecazaken, een spellenwinkel en cafés. Maar waar komt de naam de Kapelstraat eigenlijk vandaan? En wat is de link met plundertochten en brandstichting?
Waarom heette de Hoofdstraat vroeger de Dorpstraat? En welke grote verandering maakte Apeldoorn door in de 19e eeuw? Het hele verhaal van de Hoofdstraat vind je hier.
Wist je dat bruggen over de Grift dienden als markeringspunten in de binnenstad. Zo was het Kostebeinsbruggetje vanaf de Brinklaan het begin van de Hofstraat! Hier lees je het hele verhaal van De Grift.
Met de Oranjes en Paleis Het Loo nabij en de natuurrijke entourage van Apeldoorn zien welgestelden uit het westen hun kans om hier ‘op stand’ te wonen. Het hele verhaal van de Deventerstraat lees je hier.
Apeldoorn kreeg nooit stadsrechten. Wat heeft dat voor invloed gehad op de opbouw van de binnenstad? Je leest het in het verhaal van de Mariastraat / Hoofdstraat.
Het ACEC-gebouw herbergt zowel historie als toekomst en dat past naadloos bij de bouwstijl van het pand. Benieuwd waarom? Je leest het in het historische verhaal van het ACEC-gebouw.
Vanaf 1917 heet de steeg naast Café Het Oude Huis officieel de Prinsengang. Het hele verhaal over het verleden van dit bijzondere steegje lees je hier.
Van agrarisch gebied aan de noord-westflank van Apeldoorn en de komst Apeldoornsche Bad- en Zweminrichting tot aan het Beekpark dat we nu kennen. Lees het hele historische verhaal hier.
Het Raadhuisplein ken je ongetwijfeld als terrassenplein in de binnenstad. Maar wist je dat op dit plein vroeger een kerk stond? Ontdek de bijzondere geschiedenis van dit plein.
Toen de ouders van de 5-jarige Wilhelm Röntgen hem in 1850 de eerste steen van hun nieuwe huis aan de Dorpstraat (dat we nu kennen als het Caterplein) lieten leggen, verwachtte ze niet dat 50 jaar later zo veel mensen hun zoon zouden kennen.