Bucketlist Apeldoorn

Bucketlist van activiteiten en evenementen om te zien en doen in Apeldoorn

Stiekem heeft iedereen een bucketlist. Uit nieuwsgierigheid of om nieuwe herinneringen te maken. Apeldoorn heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden om jouw bucketlist te vullen. Om je een handje te helpen hebben wij alvast tien plekken op een rij gezet die in ieder geval niet mogen ontbreken!

1. Paleis Het Loo – mooier dan ooit

Paleis Het Loo, zonder twijfel dé meest bekende plek in Apeldoorn. En dat is meer dan terecht, vooral nu het Paleis na een uitgebreide renovatie schittert als nooit tevoren. Wist je trouwens dat het Paleis ooit diende als het zomerverblijf van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie? Sinds 1984 is het een museum bestaande uit het imposante paleisgebouw, de klassieke tuinen, het koetshuis en de historische stallen. Stap binnen in het Paleisgebouw en loop door de verschillende kamers die ingericht zijn in de stijl van de 17e en 18e eeuw. Dankzij boeiende audioverhalen komen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina. En voor de jonge ontdekkingsreizigers wacht het Juniorpaleis, een plek waar nieuwsgierigheid en fantasie samenkomen.

Binnen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn
Nieuwe uitbreiding van Paleis Het Loo in Apeldoorn
Luchtfoto van Paleis Het Loo en de paleistuinen in Apeldoorn
Fontein in de paleistuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn

2. Apenheul - het leukste uitje tussen de apen

Wandelen in een bos vol loslopende apen, wie wil dat nou niet? In de Apenheul krijg je de kans om apen van dichtbij te zien, héél dichtbij. Meer dan de helft van de apen loopt namelijk gewoon los tussen de bezoekers, net als in het wild! De apen zijn vermakelijk om naar te kijken, met grappige uitdrukkingen en speelse capriolen die je misschien wel aan jezelf doen denken. Spot- en kijktips zijn slim geplaatst om geen aap te missen en bij de voederpresentaties leer je meer over het leven en bescherming van de dieren. Een bezoek aan Apenheul is een ervaring voor jong én oud. Dus pak je camera in en geniet van een dag vol lachen, leren en ontdekken.

Aap en kind in Apenheul in Apeldoorn
Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn
Aap en kinderen in Apenheul in Apeldoorn

3. Radio Kootwijk - de Kathedraal van de Veluwe

Dompel je tijdens een bezoek aan Apeldoorn zéker onder in de geschiedenis van één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Dit monumentale pand werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw met een speciaal doel gebouwd: voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het hoofdgebouw staat bekend om zijn imposante en unieke ontwerp, dat doet denken aan de gotische architectuurstijl van kathedralen. Niet voor niets wordt het Zendgebouw in Radio Kootwijk ook wel ‘De Kathedraal van de Veluwe’ genoemd. Er worden door Staatsbosbeheer regelmatig rondleidingen georganiseerd maar een kijkje vanaf de buitenkant is gratis en ook zeker de moeite waard.

Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn

4. Uitkijktorens bedwingen - voor een nieuw perspectief

Apeldoorn en de Veluwe is echt iets om vanaf de hoogte te zien. Dan zie je namelijk hoe gigantisch het heuvelachtige landschap is. Een uitkijktoren is dé manier om met andere ogen naar je omgeving te kijken. De meest geliefde uitkijktoren is de Zandloper op het Kootwijkerzand. Vanaf de top kijk je over de gigantische Veluwse woestijn en bij goed weer zie je zelfs Radio Kootwijk liggen. In Stadspark Berg & Bos vind je een tweede uitkijktoren van maar liefst 26 meter hoog! Als jij naar boven durft, wordt je beloond op een kilometers ver uitzicht over de stad Apeldoorn en de uitgestrekte bossen.

Uitkijktoren in Berg & Bos in de herfst
Uitkijktoren de Zandloper bij Kootwijk in Apeldoorn
Uitkijktoren in Berg & Bos in de herfst

5. Paleispark en Kroondomein Het Loo - wandelen met koninklijke allure

Net buiten de muren van het Koninklijke Paleis Het Loo vind je Het Paleispark. Ontsnap hier aan de drukte en ontspan zoals de Koninklijke bewoners en hun gasten vroeger ook deden. In het park vind je bijzondere gebouwen zoals het boothuis, theehuis en de Willemstempel. Je vind er zelfs een Paardenkerkhof met grafstenen vol verhalen. Niet alleen de paarden van Wilhelmina liggen hier begraven, maar ook haar favoriete huisdier Poesje – “Mijn hartedief”. Het Paleispark is bovendien onderdeel van het enorme natuurgebied genaamd Kroondomein het Loo. Hier vind je verschillende wandelroutes door de naaldbossen en glooiende heidevelden. En gek genoeg ademt dit stuk natuur echt een andere sfeer dan de rest van de Veluwe. Is het dan toch die Koninklijke allure? Ervaar het zelf!

Het Paleispark in de herfst in Apeldoorn
Prachtige natuur in het paleispark in Apeldoorn
Paleispark in Apeldoorn

6. Wild spotten - op zoek naar de big five

Als je Apeldoorn zegt, zeg je Veluwe. En wie Veluwe zegt, denkt natuurlijk aan wild. Edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen. Ken jij de big five van de Veluwe al? Om oog in oog te staan met deze wilde dieren zijn er meerdere mogelijkheden. Wacht in adembenemende stilte in een van de wildkijkhutten met je verrekijker of camera. Of voel de spanning als je stilletjes wandelt in de natuur. Vroeg in de ochtend of tijdens het gouden uurtje heb je de grootste kans om oog in oog te staan met deze wilde dieren. Overdag houden zij zich namelijk liever schuil. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben, maar om die kansen te vergroten hebben wij alvast een aantal tips op een rij gezet: download onze wildspotkaart. Met de fiets op pad? Bekijk dan onze wildspotfietsroute.

Hert in de bossen bij het Aardhuis in Apeldoorn
Wildobservatiepost Loenen
Wildobservatiepost Loenen
Wild spotten in de bossen van Apeldoorn

7. CODA Museum - museum, bibliotheek en café ineen

Met recht kan Apeldoorn een stad vol kunst en cultuur genoemd worden. In het eigentijdse CODA Museum vind je gevarieerde en vernieuwende tentoonstellingen. Van schilderkunst tot sculpturen, van multimediale kunst tot design, alles met een eigen creatieve gedachte. Maar het museum biedt meer dan alleen kunstwerken aan de muren. Bij CODA kun je ook meedoen aan activiteiten die je uitdagen om ook zelf creatief te zijn. Leer 3D-printen of zet een VR-bril op en maak een reis door een andere wereld. Het CODA museum is daarom niet alleen een plek om kunst te bewonderen, maar ook om cultuur te snuiven op een moderne en vernieuwende manier.

CODA Apeldoorn
Paper Art in CODA
CODA Museum bezoeken in Apeldoorn
CODA Apeldoorn

8. Klimbos Veluwe - klimmen op grote hoogte

Op zoek naar adrenaline? Klimbos Veluwe is een wereld van klauteruitdagingen voor jong en oud, waarbij adrenaline gegarandeerd is. Hier vind je maar liefst negen verschillende klimroutes die variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor zowel beginners als ervaren klimmers aan hun trekken komen. Elk van deze routes heeft zijn eigen unieke elementen, zoals touwbruggen, tokkelbanen en klimnetten, die je behendigheid en moed testen. Met een indrukwekkende 90 verschillende overgangen van boomtop naar boomtop, variërend van 2 tot 18 meter hoog, is het Klimbos echt een hoogtepunt!

Klimbos in Apeldoorn
Klimbos Veluwe in Apeldoorn

9. Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum

Een wereldberoemd natuurpark mag natuurlijk niet ontbreken op je lijst! In Het Nationale Park De Hoge Veluwe vind je al het moois van de Veluwe op één plek. Gevarieerde landschappen, beschermde en bedreigde diersoorten, geschiedenis bij het Jachtslot Sint Hubertus en natuurlijk het Kröller-Müller Museum. Verken Het Nationale Park De Hoge Veluwe op de karakteristieke witte fietsen en bekijk de kunstschatten van het Kröller-Müller Museum. Dwaal door de schaduwrijke beeldentuin en ontdek meesterwerken van Van Gogh, Rembrandt en andere grootheden.

Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst
kroller muller museum
Park Paviljoen van Het Nationale Park de Hoge Veluwe in de herfst
Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst
Kröller-Müller museum bezoeken

10. Ontdek de bruisende binnenstad

Laat je verrassen door de charme van de Apeldoornse binnenstad. Het centrum is doordrenkt van geschiedenis en omgeven door natuur. Loop door de authentieke straten gevuld met winkels en restaurants, of bezoek één van de mooie stadsparken. Neem plaats voor een lunch of uitgebreid diner bij de horeca of kom lekker een dagje winkelen en struin langs de vele winkels. Het aanbod is groot; je vindt hier zowel kleine, Apeldoornse boetiekjes als grote ketens. Bezoek eens een theater-, concert of cabaretvoorstelling, geniet van een film of vergaap je aan bijzondere exposities. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Anne&Max in Apeldoorn
Winkelen bij Dille en Kamille in Apeldoorn
Alfred Kookt in de Kapelstraat in Apeldoorn
Winkelen in de zomer in de Hoofdstraat van Apeldoorn
Jugenstil panden in 't Proefstraatje in Apeldoorn

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn-avontuur

#inapeldoorn