10 x voorjaarsvakantietips

10 x voorjaarsvakantietips

17 februari t/m 25 februari 2024

De dagen worden langer, de zon komt vroeger op en langzamerhand komen de lentebloemetjes uit! Tijdens de voorjaarsvakantie hoef jij je zeker in Apeldoorn niet te vervelen, want we hebben de leukste binnen- én buitenactiviteiten voor je op een rij gezet. Veel plezier! 

#1 Klimmen en klauteren in Klimbos Veluwe

17 februari t/m 25 februari 2024 | Klimbos Veluwe

Een Klimbos alleen voor kinderen? Zeker niet! Klimmen in het Klimbos is voor jong en oud leuk. En goed nieuws voor de klimfanaten, want Klimbos Veluwe is op alle dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend in de voorjaarsvakantie! Er zijn diverse klimroutes, en elke route heeft een eigen moeilijkheidsgraad. Je kiest zelf een route waarna je zelfstandig klimt. Vanaf 6 jaar oud en een minimale reikhoogte van 1.20m mag je starten met klimmen. Online reserveren is noodzakelijk.

#2 Rondleiding Radio Kootwijk met gids

Za 17, zo 18, za 24 en zo 25 februari 2024 | Zendstation Radio Kootwijk

Dompel je onder in de geschiedenis van één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Dit monumentale pand werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw met een speciaal doel gebouwd: voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indie. Op diverse data in de voorjaarsvakantie van 2024 kun je het gebouw met artdeco architectuur bezoeken met gids en zo meer ontdekken over de boeiende historie van het zendstation.

#3 Gratis rondleiding Ereveld Loenen

Zo 18 en zo 25 februari 2024 | Ingang Ereveld, Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is een ongewone begraafplaats. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen, als ook gewone burgers: mannen, vrouwen en kinderen. Wandel op zondag gratis met één van de gidsen langs de graven en luister naar de verhalen van de mensen die daar begraven liggen. De gratis rondleiding begint om 11.00 uur en start vanaf de ingang van het ereveld.

#4 Wandeling Het Aardhuis met koffie en appelgebak

Hele vakantie | Hoog Soeren

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe liet Koning Willem III in 1861 het Aardhuis bouwen. Vandaag de dag fungeert deze plek als historisch bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van Willem III. De expositieruimte vind je op de eerste verdieping. Bovendien kun je heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark. Vanuit de wildkansel kun je, met wat geluk, mooie foto’s maken van edelherten en damherten. Combineer je bezoek met een lekkere lunch of koffie met appelgebak bij Eet & Drink Lokaal Nº15.

Aardhuis Museum

#5 Exposities in ACEC

Elke vrijdag, zaterdag & zondag in de vakantie | ACEC

Het ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur) biedt een unieke mix van kunst, cultuur en horeca in industrieel erfgoed. Het complex is centraal gelegen in het uitgaans- en cultuurkwartier van de Apeldoornse binnenstad. Je vindt hier onder andere wisselende exposities op het gebied van moderne kunst. Als bezoeker kun je de tentoonstellingen in ACEC elke vrijdag, zaterdag en zondag bekijken. Een bezoek aan de exposities in ACEC is altijd gratis.

#6 Ontdek de grootste zandbak van West-Europa

Hele vakantie | Kootwijk

Kootwijkerzand wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage landen’ genoemd. Het bijzondere landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantastisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt! Tussen zonsopkomst en -ondergang is dit vrij toegankelijk voor publiek.

#7 Belevingsfietsroute Royal Ride

Hele vakantie | Start: Stationsplein 

Tijdens de belevingsfietsroute Royal Ride kom je alles te weten over het koninklijk spoor dat de Oranjes letterlijk en figuurlijk hebben achtergelaten in Apeldoorn. De route van 12 kilometer leidt deels langs de voormalige spoorlijn ‘Koningslijn’. Willem III sloot in 1876 deze lijn aan voor Apeldoorn. Tot 1950 reden over deze Koningslijn royals als regentes Emma en Koningin Wilhelmina. De Royal Ride start vanaf het kunstwerk De Kus op het Stationsplein.

#8 Indoor speelplezier

Hele vakantie | Diverse locaties

Regenachtige dag tijdens de vakantie? Apeldoorn telt een aantal indoor speelparadijzen voor kinderen waar ze zich in geval van regen, wind of kou alsnog lekker uit kunnen leven. Terwijl de kinderen klimmen en klauteren, glijden, springen of bouwen drinken de ouders een lekkere kop koffie of nemen iets te eten uit het restaurant. Meestal beschikt de indoorspeeltuin over gratis WiFi dus neem de tablet of laptop gerust mee naar binnen.

Lasergamen bij Zero055 in Apeldoorn

#9 Klompenpaden in Apeldoorn

Hele vakantie | Diverse locaties

Dol op wandelen? Loop eens een klompenpad in de voorjaarsvakantie! De naam doet het al vermoeden, maar klompenpaden lopen veelal over boerenland gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en om verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. Geniet van afwisselende landschappen langs beken, beekdalen en leuke wandelbruggetjes. Er zijn 9 verschillende klompenpaden rondom Apeldoorn met elk eigen bijzonderheden.

#10 De leukste wandelroutes voor kids

Hele vakantie | Diverse locaties

In en om Apeldoorn zijn er diverse leuke wandelroutes die je kunt ondernemen met kinderen. Er zijn speciale familieroutes en speurtochten te vinden of je kunt interessante bezienswaardigheden bezoeken. Maar ook op een gewone wandeling is er onderweg vaak voldoende interessants te ontdekken. We hebben de leukste routes voor je verzameld!

Spelen in de binnenstad met de Apeldoorn Stories audiotour Apen in de Stad in Apeldoorn

#inapeldoorn