Het Aardhuis

Het Aardhuis

Historisch bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo.

Het Aardhuis is het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo, gelegen aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn. Dit is voor vele Apeldoorners en toeristen de ideale startplaats voor een wandeling of fietstocht door het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland Kroondomein Het Loo. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis achter dit markante pand omgeven door natuur? Waarom, wanneer en door wie werd het gebouwd? En wat valt er vandaag de dag nog te ontdekken?

Bouw in 1861

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe, de Aardmansberg (102 meter boven N.A.P.), liet Koning Willem III in 1861 het Aardhuis bouwen. Het chaletachtige gebouw werd gebouwd door hofachitect Henri Camp. Oorspronkelijk diende het gebouw voor militaire besprekingen van hooggeplaatste militairen in die tijd. Het bood Willem III, die een liefhebber was van militaria, ook een perfect zicht op de manoeuvres die de soldaten uit kamp Nieuw-Milligen op de hei uitvoerden. Ook Prins Hendrik (de opa van Prinses Beatrix) verbleef later graag in het Aardhuis, dat hij vooral als jachtchalet gebruikte.

Het bezoekerscentrum

In 1972 kreeg het gebouw op wens van Koningin Juliana een andere bestemming als voorlichtingscentrum over natuur en wild. Koningin Beatrix en tegenwoordig Koning Willem Alexander zetten deze traditie als educatief centrum voort.

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw fungeert het Aardhuis dan ook als bezoekerscentrum, museum en restaurant. Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van Willem III. De trapopgang, de grote zaal en de stijlkamer met historische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten zijn nog vrijwel authentiek.

De expositieruimte vind je op de eerste verdieping. Hier ontdek je hoe het grootste landgoed van Nederland (Kroondomein Het Loo) is ontstaan en het in de loop der jaren is ontwikkeld tot wat het nu is. De expositie is gratis toegankelijk en neemt je mee via drie hoofdthema’s, flora & fauna, beheer & behoud en eropuit door Kroondomein Het Loo.

Een kop koffie of lunch na je wandeling

Na je wandeling kun je heerlijk neerstrijken voor een kop koffie, lunch of een glaasje wijn in Het Aardhuis. Eet & Drink Lokaal Aardhuis is geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Je bent welkom voor allerlei lekkers: van salades, broodjes tot huisgemaakte taart! We raden je aan om voor de lunch in het weekend even van tevoren te reserveren. 

Wandelen in het Aardhuispark

Je kunt heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark. Wil je met zekerheid wild zien? Dan wandel je bij Het Aardhuis pas écht goed. In het Aardhuispark lopen edelherten en damherten vrij rond. Vanuit de wildkansel kun je met wat geluk mooie foto’s maken. Lopen ze op de wildweide dan kun je goed zien hoe deze fraaie dieren grazen of sociaal met elkaar omgaan. Entree tot het Aardhuispark kost € 2,- per persoon en de tickets kun je kopen bij de automaat voor het Aardhuis.

Er is een leuke wandelroute uitgezet van circa 3 kilometer. Wil je meer te weten komen over dit bijzondere park? Op afspraak kun je met een natuurgids meewandelen door het park. De gids vertelt je breeduit over alle flora en fauna in het park.

Adres en contact

Het Aardhuis Bezoekerscentrum
Aardhuis 1
7346 AA Hoog Soeren

#inapeldoorn