De groene iconen van Apeldoorn

De groene iconen van Apeldoorn

Ontdek de plekken die Apeldoorn in de schijnwerpers zetten! Deze groene highlights mag je ze zeker niet overslaan tijdens jouw kennismaking met de stad.

Kroondomein Het Loo

Een koninklijk landgoed van – hou je vast – 10.500 hectare groot! Het Paleispark en en de drie boswachterijen Hoog Soeren, Uddel en Gortel vormen samen Kroondomein Het Loo, dat overigens het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland is. De drie boswachterijen bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden; het Paleispark is meer aangelegd van aard.

Door de eeuwenlange band met het Huis Oranje-Nassau heeft Het Loo een rijke cultuurhistorie en een unieke natuurpracht. Dit natuurgebied is dan ook alom geliefd om haar vele, vaak ongerepte natuurschoon en het wild dat hier vrij rondscharrelt. De wandel- en fietsroutes bieden volop gelegenheid om de natuur in te gaan en te genieten van dit unieke gebied.

Paleispark in Apeldoorn
Prachtige natuur in het paleispark in Apeldoorn
Theepaviljoen in het paleispark in Apeldoorn

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend als de groenste schatkamer van Nederland! Het park is ongeveer 5.400 hectare groot en bestaat uit naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. De mogelijkheden zijn er bijna onbeperkt! Voor dierenliefhebbers is het park ongetwijfeld de moeite waard. In het natuurgebied heb je namelijk grote kans op het spotten van de Nederlandse Big Five. Er lopen hier tal van wilde zwijnen, edelherten, reeën, dassen en vossen vrij rond. Als je het park op de fiets wilt verkennen, dan kun je gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden én een gratis fiets. In het Park verspreid staan namelijk 1800 witte fietsen waar je gratis gebruik van kunt maken. Wandel je liever? Er zijn ook 13 verschillende paaltjesroutes!

In het Bezoekerscentrum kom je op een interactieve manier van alles te weten over de natuur, cultuur en historie van het Park. Handig om te weten: je betaalt eenmalig entree voor het Park betalen en kunt de hele dag blijven. De overige dingen die in het Park te doen zijn veelal gratis, behalve entree tot het Kröller-Müller Museum en een aantal georganiseerde activiteiten.

Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst
Park Paviljoen van Het Nationale Park de Hoge Veluwe in de herfst
Fietsen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de herfst

Apenheul

Een bos vol loslopende apen, dát is Apenheul. In dit prachtige groene park op de Veluwe beleef jij een unieke ervaring tussen ruim 300 apen. Tussen het groen loopt meer dan de helft van de apen gewoon los tussen de bezoekers. Ze komen soms dus heel dichtbij! Door het hele park vind je handige spot- en kijktips. Dit unieke apenpark blijft je verrassen. Klim en klauter als een aap in één van de vele speeltuinen, wandel langs het grootste insectenhotel ter wereld, bezoek de presentaties van de dierverzorgers en zie gorillajong Kiango opgroeien. Bovendien maak je hier de allermooiste dierenfoto’s!

Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn
Aap en kinderen in Apenheul in Apeldoorn
Apen in Apenheul in Apeldoorn
Aap en kind in Apenheul in Apeldoorn
Aap in Apenheul in Apeldoorn

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantastisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt! Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. De 13,5 meter hoge uitkijktoren heeft de toepasselijke naam Zandloper gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek.

 

Kootwijkerzand
Uitkijktoren de Zandloper bij Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn

Radio Kootwijk

Dompel je onder in de geschiedenis van één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Dit monumentale pand werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw met een speciaal doel gebouwd: voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Je kunt op diverse data het gebouw met artdeco architectuur bezoeken met gids en ontdek meer over de boeiende historie van het zendstation. Radio Kootwijk bevindt zich in het midden van Kootwijkerzand, dus combineer je bezoek zeker met een wandeling door de omliggende natuur en breng een bezoek aan de monumentale pomphuisjes.

 

Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk
Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn-avontuur!

#inapeldoorn