Speurroutes

Spelen in de binnenstad met de Apeldoorn Stories audiotour Apen in de Stad in Apeldoorn

In en om Apeldoorn zijn er diverse leuke wandelroutes die je kunt ondernemen met kinderen. Er zijn speciale familieroutes en speurtochten te vinden of je kunt interessante bezienswaardigheden bezoeken. Maar ook op een gewone wandeling is er onderweg vaak voldoende interessants te ontdekken. We hebben de leukste routes en plekken voor je verzameld! 

Kabouterpad Hoenderloo

Je hoeft geen kind te zijn om in kabouters te geloven. Ook de boswachters van Staatsbosbeheer ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn, maar écht zeker weten ze het niet… Daarom hebben de recreatieondernemers in Hoenderloo samen met Staatsbosbeheer een kabouterpad geopend op Schenkenshul in Hoenderloo: een paaltjesroute die ’t meest geschikt is voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Vermomd met rode muts en rode wangen volgen de kleuterkabouters de gekleurde kabouterpaaltjes en doen daarbij de zes kabouteropdrachten. De opdrachten zijn in elk seizoen anders! Deelname kost € 6,50 per kind (incl. een koekje, sapje en een verrassing) en vooraf reserveren is niet nodig.

Kabouterdorp in Klarenbeek

Superleuk voor de allerkleinsten! Klarenbeek heeft een mysterieus kabouterbos. Vlakbij het station Klarenbeek liggen verspreid over een afstand van een paar honderd meter kleine kabouternederzettinkjes. De kabouters wonen dichtbij het station Klarenbeek, t.h.v. Hoofdweg 17. Volg het zandpad achter het Station Klarenbeek, vanuit Apeldoorn gezien over het spoor direct links.

Apenspeurroute

Speciaal voor kids is er in de Apeldoornse binnenstad een leuke apenspeurroute uitgezet. Een interactieve speurtocht, dwars door de binnenstad! Aan de hand van de gratis app leggen kids een route af door de stad opzoek naar verstopte aapjes, beantwoorden ze vragenover apen en beklimmen ze klim- en klauterelementen op diverse locaties. Gartis toegang!

Spelen in de binnenstad met de Apeldoorn Stories audiotour Apen in de Stad in Apeldoorn
Spelen in de binnenstad met de Apeldoorn Stories audiotour Apen in de Stad in Apeldoorn
Spelen in de binnenstad met de Apeldoorn Stories audiotour Apen in de Stad in Apeldoorn

De Veluwe Ranger Route

Uniek bij Bungalowpark Hoenderloo is de Ranger Route, die samen met IVN Apeldoorn speciaal is ontwikkeld voor kinderen die het Kabouterpad ontgroeid zijn. Wat je mag verwachten? Leuke opdrachten en spelletjes in het bos! Vooraf haal je benodigdheden voor de Ranger Route op bij het activiteitencentrum op Bungalowpark Hoenderloo waar tevens restaurant De Boskantine is gevestigd. Je krijgt een ranger-rugzak voor onderweg, hier zit onder andere een verrekijker in, wat te eten en te drinken en natuurlijk het opdrachtenboekje waarin je alles kunt noteren. Direct tegenover de parkeerplaats, aan het begin van Natuurgebied Schenkenshul, start de Ranger Route.

Voor je gaat lopen download je de IVN Routes app op je telefoon. Je zoekt en selecteert de Ranger Route en de GPS wijst je de weg! Ook vertelt de app je onderweg waar te stoppen om de opdrachten te maken. In het rugzakje vinden de rangers alle benodigdheden om de natuur te ontdekken! Via diverse leerzame maar vooral ook leuke opdrachten zijn de kinderen spelenderwijs met de natuur bezig. Meest geschikt voor kinderen tussen de 6-12 jaar, deelname kost € 7,50 per kind.

Seizoenspeurtocht bij Kasteel Cannenburch

Ben jij een speurneus in de dop en goed in het beantwoorden van moeilijke vragen? Ga aan de slag met de opdrachten en leer van alles over de natuur, het kasteelpark en de vroegere kasteelbewoners. Onderweg kun je even uitrusten op een bankje en iets lekkers eten of drinken dat je meekrijgt bij het huren van de speurtocht. Goede speurders worden uiteraard beloond met een mooi cadeautje voor thuis. De seizoenspeurtocht start in het Bouwhuis, links naast het kasteel en is van di t/m zo tussen 11.00-15.00 verkrijgbaar. Geschikt voor kinderen tussen de 4- 12 jaar, deelname bedraagt € 4,- .

Schaapjes kijken in Hoog-Buurlo

De Schaapskooi van Hoog Buurlo is een prachtig gebied waar je natuurlijk de meest schattige schapen én de lammetjes vindt als je in het lammerseizoen gaat. Deze plek is bij uitstek voor een wandeling met (jonge) kids). Vanaf één van de twee parkeerplaatsen aan de Hoge Buurloseweg (Ugchelen) loop je in minder dan een kilometer naar de schaapskooi. Het pad is ook geschikt voor wandelwagens en fietsjes. Vanaf de schaapskooi kun je leuke wandelingen maken door het mooie afwisselende gebied. Kies de Hoog Buurlo Route van 4 kilometer of de lange route, Heide route, van 12,5 kilometer. Je kunt (als je een beetje getraind en sportief bent) vanaf de schaapskudde ook naar Radio Kootwijk lopen.

Bosdierenpad ’t Leesten

Wil jij meer weten over de dieren die op de Veluwe leven? Weet jij bijvoorbeeld wie de grootste herriemakers zijn en wie er vaak moet huilen? Met het Bosdierenpad dat start bij informatiecentrum ’t Leesten ontdek je allerlei leuke dingen over de Veluwse bewoners. In het informatiecentrum kun je een Bostasje met materialen en een boekje ophalen, vol opdrachten die te maken hebben met hoe dieren leven en zich gedragen. Deze paaltjesroute is geschikt voor gezinnen met kinderen tussen de 5 en 9 jaar.

Natuur, wild spotten en spelen in Berg & Bos

Grenzend aan de Kroondomeinen van Paleis Het Loo ligt het ruim 250 hectare grote Natuurpark Berg & Bos. Historie en cultuur treffen hier elkaar in een uniek natuurgebied, met authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe. Midden in het park vind je De Bosvijver, waaraan koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. Neem een kijkje bij de wildkansel om everzwijnen en herten te spotten, of kijk vanaf de hoogste uitkijktoren van de Veluwe kilometers ver weg. De kinderen vermaken zich daarna op de speelweide waaraan het Kidsnatuurpad grenst! Gratis toegang.

Kootwijkerzand met uitkijktoren

Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. De 13,5 meter hoge uitkijktoren heeft de toepasselijke naam ‘Zandloper’ gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is ‘ie vrij toegankelijk voor publiek. Een mooie plek voor een wandeling en ook heel leuk voor kids om te bezoeken! Toegang is gratis.

Speurneuzenroute Berg & Bos

Ook een leuke tip is de Speureuzenroute in Stadspark Berg & Bos. De route start op het Acaciaplein, splitsing speelweide en Apenheul, waarbij je een rondje loopt van circa 0,6 km om de speelweide heen. Extra leuk is dat je de wandelroute kunt combineren met lekker spelen en ravotten op de speelweide. Er valt onderweg van alles te beleven, te ontdekken en te leren over de verschillende soorten planten, bomen en dieren die leven in Berg & Bos. Tijdens deze educatieve speurneuzen route kom je maar liefst langs 18 punten waarbij je op je telefoon een opdracht krijgt. Ontwikkel je talenten door goed te speuren, luisteren, tellen of lezen. Weet jij bijvoorbeeld of dit vogeltje een koolmees of een pimpelmees is…? Je kunt deze route, Speurneuzen in Stadspark Berg & Bos, gratis downloaden via de IVN Route app.

Koninklijk wandelen voor kids

Als je een wandeling door het Paleispark maakt, krijg je het gevoel dat je stiekem een kijkje mag nemen in het leven van de Oranjes. Super leuk om te doen. De blauwe 5 kilometer route voert je langs de hofvijver en het hertenkamp. Tevens kom je de theehut van koning Willem III tegen. Kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang. De dagkaarten kosten € 2,00 p.p. en zijn verkrijgbaar bij de automaten die bij de twee ingangen van het park staan (bezoekersparkeerplaats Paleis Het Loo en parkeerplaats Bosloo, een kleinere parkeerplaats tegenover de Pijnboomlaan. Navigatie: Boslooweg, Apeldoorn).

Wandelen langs de hoogste waterval van Nederland

Een afwisselende wandelroute van 4,5 kilometer, op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Ideaal om met je (klein)kinderen te wandelen; behalve over het erf van zorgboerderij de Groote Modderkolk voert deze afwisselende wandelroute door bos, halfopen landschap en langs een waterval.

Wandelen op de Loenermark

De Loenermark is een van de mooiste terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het naaldbos, de heide met zijn prachtige jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten,de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Verder is De Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Er zijn wandelingen van 2, 6 of 8 kilometer.

Uitrazen bij Het Leesten

Het Leesten: een ideaal uitje om de kids hun energie kwijt te laten raken en als je ook nog een picknick meeneemt is het feest helemaal compleet! Vanaf de kiosk “De Ugchelse Berg” kun je verschillende wandelroutes lopen die aangegeven zijn met gekleurde paaltjes. Je loopt door bos, heide en het is er af en toe echt heuvelachtig. Met een beetje mazzel kom je ook nog een Hert of een Specht tegen. Tip: In augustus en september staat de heide in bloei. Dan is het er helemaal prachtig! De meeste routes zijn vanwege zandpaden niet heel geschikt voor kinderwagens, maar neem je de gele route dan loop je steeds over verharde paden.

Heide het Leesten
Heide het Leesten
Heide het Leesten

Combineer je speurroute met

#inapeldoorn