De Oude Olifantenschuur

De Oude Olifantenschuur

In de Oude Olifantenschuur, achter Paleis Het Loo, verkoopt Fruitbedrijf Bouwman al sinds de jaren ’50/’60 eigen geteelde appels en peren.

De oude olifantenschuur, heel dicht bij Paleis Het Loo, is het oudst bewaard gebleven dierentuingebouw uit 1786 in Europa met een prachtig verhaal van Hans & Parkie, de oorspronkelijke bewoners van deze unieke plek. Stadhouder Willem V had in dit gebouw in 1786 een menagerie waar 2 olifanten Hans en Parkie zo’n 10 jaar verblijf hielden. In 1795 namen de Fransen de hele menagerie in beslag en de olifanten werden samen met de rest van de menagerie op transport gezet naar Parijs. De tocht duuerde van oktober 1797 tot maart 1798. Onderweg sneuvelden veel dieren door ontbering of werden gewoonweg opgepeuzeld. De olifanten Hans en Parkie hebben nog een aantal jaren tot aan hun dood in Parijs geleefd

Fruitbedrijf Bouwman

Sinds 1950 zit hier fruitbedrijf Bouwman van vader op zoon met ongeveer 11 hectare fruit en een deel van dit fruit wordt verkocht in de Oude Olifantenschuur. Zij verkopen o.a. appels, peren, pruimen, kweeperen, honing en jam. Bijzonder trots is het bedrijf op de Koningsappel de Pinova. Ieder jaar kun je hier van half augustus tot eind april terecht voor fruit van eigen bongerd, lekkere sapjes en jam!

Adres en contact

De Oude Olifantenschuur
Tuinmanslaan 24a
7315 HJ Apeldoorn

#inapeldoorn