Nationale Stoomtreindag

  • Diverse locaties Apeldoorn
  • Evenementen
Nationale Stoomtreindag

Oude tijden herleven op Hemelvaartsdag.

Hemelvaartsdag is al vele jaren Nationale Stoomtreindag: overal in het land laten stoomtreinen van zich horen. Natuurlijk ook op de Veluwe! Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden meerdere stoomlocomotieven opgestookt. In historische rijtuigen genieten de reizigers van hun rit tussen Apeldoorn en Beekbergen en tussen Beekbergen en Loenen. De conducteur komt de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon. Let op: de VSM-stoomtreinen kunnen op Hemelvaartsdag helaas niet naar Apeldoorn rijden vanwege werkzaamheden op het station. 

Zien en beleven

In Beekbergen gonst het de hele dag van de bedrijvigheid. Daar is het grote stoomdepot met de imposante draaischijf, waar die dag van alles te beleven en te ontdekken is voor de bezoekers. Van dichtbij is te zien hoe de grote, statige stoomlocomotieven worden gesmeerd of van water worden voorzien. De kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan en er rangeren regelmatig locomotieven.

Ronkende historische diesels

Jong en oud vergaapt zich in het depot in Beekbergen aan de locomotieven die er staan opgesteld. Naast de vele stoomlocomotieven is de VSM ook trots op haar grote collectie historische Nederlandse diesellocomotieven. Veel oude NS-diesellocomotieven zijn door de vrijwilligers van de VSM weer rijvaardig gemaakt en op Hemelvaartsdag zullen enkele van deze ‘trekpaarden’ uit de vorige eeuw een goederentrein vervoeren.

Als bezoeker kun je genieten van een hapje en een drankje in de restauratierijtuigen tussen Apeldoorn en Beekbergen en op het terras op het terras tussen de stoomlocomotieven in Beekbergen, vanaf dat terras heb je uitzicht op de treinen en op de bedrijvigheid in het stoomdepot.

Praktische informatie

Vanaf 09:30 uur vertrekt er ieder uur een stoomtrein vanaf station Beekbergen, ook vanaf station Loenen en Eerbeek vertrekken regelmatig treinen. De gehele uitgebreide dienstregeling is op www.stoomtrein.org te vinden. De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen op Hemelvaartsdag is € 15,00 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen tussen 4 t/m 11 jaar. Meer informatie >>

    Tags:

  • Hemelvaart
  • mei

#inapeldoorn