Aardappel-preisoep

Optioneel vegetarisch

Fiets je eigen soep bij elkaar

Soep | 4 personen | ca. 40 min.

Ingrediënten bij de boer

  • 2 middelgrote preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 450 gram aardappels
  • 50 gram (ontbijt)spek
  • 10 sprietjes bieslook

Ingrediënten bij de supermarkt

  • 4 eetlepels slagroom of 150 ml slagroom

Ingrediënten uit je eigen kast

  • 2 blokjes groente bouillontablet
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Olijfolie

Benodigdheden

  • Staafmixer

Bereidingswijze

  1. Snijd het witte en lichtgroene gedeelte van de preien in ringen en was het in een vergiet.
  2. Schil de aardappels in blokjes van +- 1 cm en was ze in een vergiet.
  3. Snijd de ui in stukjes en pers de knoflook uit.
  4. Fruit in een soeppan de ui en knoflook aan.
  5. Voeg vervolgens water (850 ml) en de 2 bouillontabletten toe en breng het aan de kook.
  6. Als het water kookt voeg je de aardappels en prei toe en kook je dit ca. 10 minuten.
  7. Snijd de spek in stukjes, maar bewaar 4 plakken.
  8. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes lichtbruin en krokant.
  9. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  10. Doe dan de overige 4 plakken spek in dezelfde koekenpan en bak deze totdat ze een knapperige krul vormen.
  11. Snijd de bieslook fijn.
  12. Als de aardappels en prei zijn uitgekookt, voeg je twee eetlepels slagroom of 100 ml slagroom toe. Vervolgens is het tijd om de soep te pureren met de staafmixer.
  13. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  14. Laat de soep wat afkoelen en roer voor het serveren de overige slagroom en de helft van de bieslook door de soep.
  15. Schep de soep in 4 kommen en garneer de soep met de stukjes spek, de bieslook en per kom een spekkrul.

TIP: wil je genieten van een vegetarische maaltijd? Voeg dan de spekreepjes niet toe aan deze soep.

Eetsmakelijk!

#inapeldoorn