Aardappel-preisoep
Optioneel vegetarisch
Fiets je eigen soep bij elkaar
Soep | 4 personen | ca. 40 min.
Ingrediënten bij de boer
- 2 middelgrote preien
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 450 gram aardappels
- 50 gram (ontbijt)spek
- 10 sprietjes bieslook
Ingrediënten bij de supermarkt
- 4 eetlepels slagroom of 150 ml slagroom
Ingrediënten uit je eigen kast
- 2 blokjes groente bouillontablet
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Olijfolie
Benodigdheden
- Staafmixer
Bereidingswijze
- Snijd het witte en lichtgroene gedeelte van de preien in ringen en was het in een vergiet.
- Schil de aardappels in blokjes van +- 1 cm en was ze in een vergiet.
- Snijd de ui in stukjes en pers de knoflook uit.
- Fruit in een soeppan de ui en knoflook aan.
- Voeg vervolgens water (850 ml) en de 2 bouillontabletten toe en breng het aan de kook.
- Als het water kookt voeg je de aardappels en prei toe en kook je dit ca. 10 minuten.
- Snijd de spek in stukjes, maar bewaar 4 plakken.
- Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes lichtbruin en krokant.
- Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Doe dan de overige 4 plakken spek in dezelfde koekenpan en bak deze totdat ze een knapperige krul vormen.
- Snijd de bieslook fijn.
- Als de aardappels en prei zijn uitgekookt, voeg je twee eetlepels slagroom of 100 ml slagroom toe. Vervolgens is het tijd om de soep te pureren met de staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Laat de soep wat afkoelen en roer voor het serveren de overige slagroom en de helft van de bieslook door de soep.
- Schep de soep in 4 kommen en garneer de soep met de stukjes spek, de bieslook en per kom een spekkrul.
TIP: wil je genieten van een vegetarische maaltijd? Voeg dan de spekreepjes niet toe aan deze soep.
Eetsmakelijk!