Casper Schaaf

“De gemeente heeft grote plannen met dit stukje Apeldoorn. Het wordt een voetgangersgebied en een stadspark met nieuwe winkels, horeca en een woontoren. Ik zie het publiek hier dus flink toenemen."

Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Casper Schaaf
Boekhandel Broekhuis

Apeldoorn is sinds maart 2022 een boekhandel rijker. En niet zomaar één: Boekhandel Broekhuis is van oorsprong een familiebedrijf dat maar liefst 154 jaar teruggaat. Bedrijfsleider Casper Schaaf sluit zich volledig aan bij de missie: een boekhandel zijn voor iedereen.

Boekhandel Broekhuis is met zes vestigingen een begrip in Oost-Nederland. De oudste vestiging van het van origine Twentse bedrijf staat in Hengelo. De andere kun je vinden in Enschede, Almelo en Oldenzaal. De vestiging in boekenstad Deventer kwam er in februari 2021 bij. Inmiddels is ook de Apeldoornse Hofstraat thuishaven van Broekhuis. In deze ruime, lichte en overzichtelijke vestiging liggen maar liefst 15.000 boeken op voorraad. Ook kunnen klanten er terecht voor tijdschriften, wenskaarten, puzzels en een ruime afdeling kinder- en Engelse boeken.

Jongeren laaiend enthousiast

“Er is bij ons voor alle leeftijden wat te vinden”, vertelt Casper. “We hebben geen drempel: iedereen die een mooi boek of artikel zoekt, zit bij ons goed. Het viel direct op dat bijvoorbeeld jongeren vanaf dag één laaiend enthousiast waren. Ze komen hier graag samen aan de boekentafel voor Engelse scifi-, young adult- of fantasyboeken. Daar zal TikTok debet aan zijn, want daar worden vaak dergelijke Engelse boeken op getipt. Social media gebruiken we zelf natuurlijk ook, net als een nieuwsbrief die naar zo’n 30.000 abonnees verzonden

Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn

Bekend pand

Boekhandel Broekhuis zit in een voor Apeldoorners heel bekend pand. Aan Hofstraat 4-10 was namelijk 30 jaar lang een sportzaak gevestigd: eerst Jonker en toen Intersport. “Ik krijg regelmatig klanten die aangeven dat ze hier nog gewerkt hebben”, glimlacht Casper. “De indeling is inmiddels wel wat anders. Die toch wel iconische trap naar de kelder hebben we dichtgemaakt: daar staat nu onze kassa. Die kelder is er nog wel, maar die gebruiken wij niet meer als winkeloppervlak.”

Interactie door evenementen

Auteurs zijn volgens Casper heel blij met de nieuwe boekhandel, vooral door de focus op interactie met lezers door middel van literaire activiteiten. “Ons inmiddels vijfkoppige team organiseert lezingen, boekpresentaties, signeersessies en voorleesmiddagen. We hechten ook veel waarde aan ons contact met lokale auteurs, scholen en lokale instellingen als CODA. Zo hebben we rondom Halloween 170 basisschoolleerlingen uit Apeldoorn in de winkel gehad die de animatiefilm van de Apeldoornse schrijver Steve L’Homme hier kwamen bekijken. Ze waren dolenthousiast.”

Plannen met de Hofstraat

Hoewel de Hofstraat volgens Casper nu nog wel iets aan mag trekken wat winkelend publiek betreft, ziet hij dat in de toekomst positief veranderen. “De gemeente heeft grote plannen met dit stukje Apeldoorn. Het wordt een voetgangersgebied en een stadspark met nieuwe winkels, horeca en een woontoren. Ik zie het publiek hier dus flink toenemen. Dat is ook een van de redenen dat we voor deze locatie hebben gekozen. Ik hoop dan ook dat we voor de Apeldoorners een begrip gaan worden. De reacties zijn nu in ieder geval enorm positief. Dat bewijst voor mij dat boekhandels die durven en met hun tijd meegaan absoluut potentie hebben.”

Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn
Boekhandel Broekhuis in de binnenstad van Apeldoorn

#inapeldoorn