Stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’

Stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’

Stoomtreinliefhebbers kunnen in het eerste weekend van september hun hart ophalen! In dat weekend organiseert de VSM namelijk het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: “Terug naar Toen”. Het evenement is zelfs uniek in West-Europa, want nergens anders zijn er zoveel locomotieven tegelijk ‘onder stoom’.

Onbeperkt met de stoomtrein

Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven van de VSM is op beide dagen onder stoom tussen 08:30 en 17:30 uur. Met o.a. een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die er in Europa hebben rondgereden. In principe komen “álle bedrijfsvaardige locomotieven” van de VSM onder stoom.

Ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen

“Terug naar Toen” kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het Museumstoomdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen oude auto’s en gerestaureerde vrachtauto’s, modelbanen, kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen

In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid. 

Nog veel meer stoom in Loenen

Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega museummaatschappijen en diverse stands met modelbaanartikelen en -occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Meer informatie over kaartverkoop en programma 2024 volgt! 

    Tags:

  • dorpen
  • Kids
  • september

#inapeldoorn