Schaapscheerdersfeest Loenen

  • Diverse locaties Apeldoorn
  • Evenementen
Schaapscheerdersfeest Loenen

Op zaterdag 1 juni wordt voor de 52e keer het Schaapscheerdersfeest gehouden op het terrein aan de Groenendaalseweg. De schapen zullen weer op de traditionele wijze worden geschoren en wel met de schaar.

Krullen knippen

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden. 

 Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Verdere informatie wordt snel bekend gemaakt.

    Tags:

  • juni

#inapeldoorn