Jesper Lindell | Muziekcafé

  • GIGANT
  • Muziek & film
Jesper Lindell | Muziekcafé

Singer-songwriter Jesper Lindell ligt op koers richting een carrière als profvoetballer als hij op zijn dertiende zijn been breekt. Zijn oudere broer Anton geeft hem een gitaar en leert hem een paar akkoorden, zodat Jesper zich op zijn jongenskamer in het Zweedse Ludvika door de dagen heen kan pielen.

Eenmaal hersteld besluit hij het voetbalveld te verruilen voor de repetitieruimte. Of dat wel of juist geen slimme zet was, weet je natuurlijk nooit zeker. Feit is dat Lindell inmiddels drie fantastische albums uitbracht, met het in maart verschenen Before the Sun als laatste wapenfeit.

De liedjes van Lindell stralen een warme gloed uit, als van een open haard in een rustiek Zweeds huis. De Volkskrant noemde zijn album “een knapperend akoestisch feest vol weldadige arrangementen, van koperblazers tot barpiano’s, dampende orgels, accordeons en hier en daar een viool. En zijn greep uit de archiefkast van de rootsmuziek is net zo divers: Lindell maakt soulvolle folk en country, die hij aanzet met bluegrass en zelfs honky-tonk, en al die muzikale hints geven Before the Sun ook iets erg opbeurends.”

Net als op voorganger Twilights (2022) wordt Jesper ter zijde gestaan door broer Anton op bas. Mooi ook om te horen waar hij de mosterd haalt: de invloeden van The Band en Van Morrison – al sinds zijn tienertijd twee grote favorieten – zijn nooit ver weg. Tegelijk doe je hem tekort door te veel nadruk te leggen op die vergelijkingen. Daarvoor is dit staaltje Zweedse americana te goed. Voor de liefhebbers is het dus fijn dat Lindell geen profvoetballer is geworden, maar een maker van mooie liedjes.

    Tags:

  • Binnenstad
  • november

#inapeldoorn