Fietsexcursie: Market Garden tot bevrijding

  • en 11 andere data
  • Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Evenementen
Fietsexcursie: Market Garden tot bevrijding

Ontdek de geschiedenis van het Park in de periode tussen september 1944 en april 1945. De natuurgids neemt u mee op fietsexcursie langs een route die het verhaal vertelt van de bezetting en bevrijding.

Het Nationale Park had de oorlog tot aan september 1944 goed doorstaan. Daarin kwam verandering toen Arnhem in de vuurlinie van Market Garden kwam te liggen. In en rond Arnhem werd een dramatische slag geleverd tussen de Duitse bezetter en de geallieerden. Voor de Duitsers was dit aanleiding om de bewoners van de zwaar gehavende stad Arnhem te evacueren. Massaal werden de bewoners gedwongen om naar het noorden van Nederland te vertrekken. Velen vonden een tijdelijk onderkomen in het Openlucht Museum, anderen vonden na vele omzwervingen onderdak in Apeldoorn en verre omgeving.

Niet alleen de bewoners werden gedwongen om te verhuizen maar ook de voorzieningen zoals de Arnhemse ziekenhuizen. Op 24 september 1944 werd Het Nationale Park De Hoge Veluwe opdracht gegeven om ruimte te maken voor het onderbrengen van de patiënten van de Arnhemse ziekenhuizen. Het Kröller-Müller Museum dat goeddeels leeg stond omdat de kunst in een schuilkelder was ondergebracht, het Jachthuis Sint Hubertus, het toenmalige koetshuis/dienstgebouw en de Pampel werden ingericht als “Rode Kruis Ziekenhuis”. In korte tijd werd daar een belangrijk stuk oorlogsgeschiedenis geschreven.

Onder leiding van een natuurgids kunt u deelnemen aan een excursie waarin u fietsend de locaties bezoekt. De locaties worden niet binnen bezocht. De Natuurgids zal u bij de locaties over de bijzonderheden van deze locaties vertellen, waarbij originele foto’s worden gebruikt. In deze excursie wordt ook stilgestaan bij de bevrijding van het Park door het 1e Canadese legercorps en de slag om Otterlo.

Praktische informatie

Locatie: start bij het Museonder

Tijdstip: 13.30 tot 16.00 uur

Reserveren is noodzakelijk.

    Tags:

  • veluwe

#inapeldoorn