VPRO Tegenlicht bijeenkomst over de aflevering De Moeder van alle Mythen
Nog steeds zijn ze geneigd te denken dat het ‘moederinstinct’ een eigenschap is die elke vrouw die een kind baart van nature heeft, wat haar tot de meest geschikte persoon zou maken om voor het kind te zorgen. Meet Up 055 organiseert woensdag 29 januari 2025 bij Theater & Concert Orpheus een bijeenkomst naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering De Moeder van alle Mythen.
Meet Up 055 gaat door en organiseert een VPRO Tegenlicht bijeenkomst over de aflevering De Moeder van alle Mythen
De hoofdredactie van de VPRO wil in 2025 stoppen met het programma Tegenlicht. De community van VPRO Tegenlicht vindt dit besluit onbegrijpelijk en wil een krachtig signaal afgeven dat Tegenlicht voor te veel mensen te belangrijk is om te verdwijnen. Er is daarom op https://vprotegenlicht.petities.nl/ een petitie gestart.
Het goede nieuws is dat Meet Up 055 gewoon doorgaat met een bijeenkomst op woensdag 29 januari 2025. Dit doen we naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering De Moeder van alle Mythen.
Nog steeds zijn ze geneigd te denken dat het ‘moederinstinct’ een eigenschap is die elke vrouw die een kind baart van nature heeft, wat haar tot de meest geschikte persoon zou maken om voor het kind te zorgen. Die ideeën over het “goede moederschap” zijn misschien minder onschuldig dan ze lijken.
De eerste duizend dagen van ons leven zijn cruciaal voor onze ontwikkeling en belangrijk voor onze kansen in de maatschappij. Een maatschappij die deze nieuwe generaties nodig heeft om te blijven bestaan.
Maar moeders dragen in onze samenleving een onrechtvaardig groot deel van de financiële, emotionele en praktische kosten van het grootbrengen van de volgende generatie. Ondertussen kijkt de samenleving voortdurend met een opgeheven vingertje mee of die moeders het wel goed doen.
Hoe is dat zo gekomen? Is dat eigenlijk wel waar moeders, kinderen en maatschappij uiteindelijk gelukkig van worden?
We gaan in gesprek met:
Justine Ruitenberg, programmadirecteur Armoede en Schulden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Justine studeerde in Amsterdam Arbeids- & organisatiesociologie en is gepromoveerd op de invloed van verschillende factoren op de arbeidsparticipatie van Nederlandse moeders.
Caroline Vink, beleidsmedewerker bij het Nederlands Jeugdinstituut. Caroline is medeauteur vandiverse publicaties over opgroeien en opvoeden.
Marianne Driessen, Taalkundige, onderwijskundig adviseur en activiste. Marianne is bestuurslid van Memoma, een collectief dat zich inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes.
en er is een bijdrage van:
Sofia Černáková, student Theory and History of Psychology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sofia is medeauteur van de thesis De (on)vanzelfsprekendheid van het moederschap.
Onze vaste partner www.dagvoorzitter.nl heeft voor deze bijzondere avond Luisa Sanchez Diezvoorgedragen. Luisa brengt als dagvoorzitter met een frisse blik veel energie en duidelijke structuur. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid zet ze maatschappelijke thema’s om in scherpe, inspirerende gesprekken.
Het programma van 29 januari 2025 is alsvolgt:
19.00 uur: Inloop met koffie of thee
19.30 uur: Start van de Meet Up – Sprekers
20.30 uur: Korte pauze
20.45 uur: Sprekers en discussie/dialoog met het publiek
21.30 uur: Afsluiting en nazit
Naast een kleine bijdrage in de kosten vragen we om een vrijwillige donatie! Op die manier kunnen we onze sprekers een reiskostenvergoeding, een drankje en een bedankje aanbieden. Kaartjes, inclusief een kopje koffie of thee, zijn te reserveren via http://meetup055.eventbrite.com. Als je liever geen gebruik maakt van Eventbrite of echt gratis kaartjes nodig hebt, kun je via benbuitenhuis@meetup055.nl een plek reserveren.
Over Meet Up 055:
Meet Up 055 is een Apeldoorns inwonersinitiatief en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionale maatschappelijk relevante thema’s. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en met elkaar hierover in dialoog te gaan. Meet Up 055 wordt mede mogelijk gemaakt door Theater & Concert Orpheus Apeldoorn, en een subsidie van de gemeente Apeldoorn en vrijwilligers van Stichting Samenspraak.