Tentoonstelling Je kan iemands naam roepen en er iets anders voor terugkrijgen

  • ACEC
  • Exposities & workshops
Tentoonstelling Je kan iemands naam roepen en er iets anders voor terugkrijgen

Ruben Planting toont in Je kan iemands naam roepen en er iets anders voor terugkrijgen werken die werden geïnspireerd door gebeurtenissen op de deurmat bij de kunstenaar thuis – een verzamelplek voor mensen die weggaan en weer terugkomen.

In zijn werk speelt Ruben Planting dingen zoals taal en beeld of feit en fictie tegen elkaar uit. Zo weet de kunstenaar de steeds veranderende werkelijkheid tegen beter weten in handen te krijgen. Door het maken van sculpturen, interventies, korte verhalen en performances schept hij een enscenering van een gebeurtenis die jaren – of slechts enkele seconden – geleden heeft plaatsgevonden. Soms persoonlijk, soms verzonnen en gelogen. Een oefening die over inkeer, fictie, verlangens en onbereikbaarheden gaat. Een onbeholpen poging om voor heel even de werkelijkheid een stap voor te zijn.

In de tentoonstelling Je kan iemands naam roepen en er iets anders voor terugkrijgen toont Ruben Planting werken die ergens anders vandaan zijn genomen om zo in ACEC Ondergronds te worden getoond. Is het de wind die de werken naar Apeldoorn bracht? Of is het toch de kunstenaar zelf, die de werken als fracties van gebeurtenissen beschouwt die hebben plaatsgevonden op de deurmat bij Ruben thuis? De deurmat als een verzamelplek waarop post te lang blijft liggen en waar mensen weggaan en weer terugkomen.

Als onderdeel van de expositie presenteert Planting zijn nieuwe boek “Iemands Naam”. Hierin volgt de lezer de schrijver, die het boek schrijft als afleiding van het wat hij werkelijk wil zeggen. Alleen het paard dat hij aan het begin van het boek wegjaagt, weet dat de schrijver alles bij elkaar liegt.

#inapeldoorn