RUMAH KITA | Nagesprek i.s.m. filmmakers en Indisch Erfgoed
Deze vertoning wordt aangeboden in samenwerking met Indisch Erfgoed en in aanwezigheid van regisseur Jeremy Flohr en producent Sylvia Elders. Zij zijn beide ook aanwezig voor een nagesprek.
Tussen 1945 en 1968 maakten ruim 300.000 mensen als gevolg van kolonisatie, de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië de oversteek naar Nederland. Zij hebben een respectabele leeftijd bereikt en verblijven veelal in een verpleeghuis, zoals bijvoorbeeld Rumah Kita (Ons Huis).
Documentairemaker Jeremy Flohr spreekt in Rumah Kita met de bewoners, hun kinderen en zorgmedewerkers over hoe de zorg kan worden afgestemd op de behoeftes van de huidige en komende generaties. Intieme en oprechte verhalen geven inzicht in hoe cultuur, de geschiedenis, trauma’s en veerkracht van invloed zijn op het gevoel van thuis-zijn en je thuis voelen.
De verhalen uit Rumah Kita schetsen het alledaagse leven in het verpleeghuis en benadrukken hoe dringend en actueel de kwestie rondom de zorg voor je naaste is. De cultuurspecificiteit vertaalt zich naar beeld met activiteiten, muziek, sfeer en vooral in de omgang van alle betrokkenen met de bewoners.
Achtergrond
Documentairemaker Jeremy Flohr (40), zelf met een Indo-Europese achtergrond en met wortels in Sulawesi en de Molukken, werkt met thema’s rondom de hedendaagse impact en doorwerking van het koloniale verleden van Nederland.
Zijn werk werd in 2021 bekroond met de prijs voor de beste Poëziefilm op het Nederlands Poëziefilm Festival. En in 2022 met de prijs voor de beste Poëziefilm op het Internationale Poëziefilm Festival in Weimar. Beide prijzen won hij met de poeziëfilm ‘Jangan Lupa’ (‘niet vergeten’ in het Indonesisch) dat een hoofdstuk is uit het filmproject ‘Manual for the Displaced’, in samenwerking met schrijver/dichter Robin Block.
In zijn persoonlijke omgeving ziet hij hoe mensen ouder en hulpbehoevender worden. Vraagstukken rondom de zorg komen daarmee steeds meer dichterbij. In 2021 wordt hij door de cliëntenraad van verpleeghuis Rumah Kita gevraagd om een film te maken rondom het verpleeghuis. De behoefte om iets voor de ouderen te betekenen en het belang van cultuurspecifieke zorg voor Indische en Molukse ouderen kwamen samen. In samenwerking met productieleider Sylvia Elders, verbonden aan de cliëntenraad, leidde dit tot de documentaire ‘Rumah Kita’.
Bezoek voor meer informatie ook de website.