Gegeven Ruimte – Jan Theun van Rees

Gegeven Ruimte – Jan Theun van Rees

Een unieke samenwerking van fotograaf Jan Theun van Rees met veertien kunstenaars.

Gegeven Ruimte

Gegeven Ruimte is een unieke samenwerking van fotograaf Jan Theun van Rees met veertien kunstenaars: Maze de Boer – Ronald de Ceuster – Marieke van Diemen – Suzan Drummen – Lonneke de Groot – Annabel Howland – Eiko Ishizawa – Guda Koster – Charlott Markus – Sanja Medic – André Pielage – Aam Soleveld – Wim Vonk – Emiel Zeno.

Met Gegeven Ruimte heeft Jan Theun van Rees een bijzonder, maar ook wat merkwaardig fotoproject gerealiseerd. Toen hij zijn archief met foto’s van lege ruimtes zag, vroeg hij zich af: ‘Wat zou er gebeuren als ik die ruimtes aan kunstenaars ter beschikking stel?’ De verschillende kunstenaars zouden dan volledige vrijheid krijgen om een installatie of ander kunstwerk voor die ruimte te maken.

Probleem: de ruimte is een foto en dus zo plat als een dubbeltje. Toch reageerden veel kunstenaars enthousiast op het idee. Zo kwam de fotograaf ertoe om op de ateliers van veertien kunstenaars zeer grote prints van lege ruimtes op te hangen, uitgekozen door de kunstenaars uit het fotoarchief van Van Rees. De centrale vraag bij het werkproces: wat is eigenlijk het atelier? Waar vindt het artistieke proces plaats, ofwel: waar moet de foto worden opgehangen?

Ontdek in het ACEC Café de foto’s van het project, afgedrukt op groot formaat. Samen vormen de veertien panelen een imaginair gebouw, waar je doorheen kunt dwalen alsof je elk van de oorspronkelijke installaties werkelijk bezoekt.

Jan Theun van Rees

Fotograaf Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Gedurende meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs, met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

    Tags:

  • Binnenstad
  • indoor

#inapeldoorn