Eerst komt de liefde voor de kunst

Eerst komt de liefde voor de kunst

De tentoonstelling Eerst komt de liefde voor de kunst. Art & Project in het Kröller-Müller Museum belicht het belang en de geschiedenis van Art & Project aan hand van ruim honderd werken uit de collectie van onder anderen Jan Dibbets, Ger van Elk, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope.

Art & Project (Amsterdam 1968-1989, Slootdorp 1990-1998) was een van de toonaangevende galeries voor hedendaagse kunst in Nederland en ver daarbuiten. Oprichters Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938-2015) brachten een programma met nationale en internationale kunstenaars, dat aanvankelijk sterk verbonden was met de opkomst van de conceptuele kunst, maar zich later verbreedde, met accenten op sculptuur en schilderkunst.

Bulletins

Uniek voor Art & Project was het bulletin, dat aanvankelijk fungeerde als tentoonstellingsaankondiging, maar al snel door kunstenaars werd gebruikt als experimenteel medium voor het verspreiden van hun ideeën en zelfs als conceptueel kunstwerk.

Art & Project in het Kröller-Müller Museum

In het verlengde van hun galerie-activiteiten brachten Geert van Beijeren en Adriaan van Ravesteijn een omvangrijke privécollectie bij elkaar, die een afspiegeling is van het programma van Art & Project. Ruim driehonderd werken, het grootste deel van de collectie, werd in 2013 geschonken aan het Kröller-Müller Museum.

Het merendeel van de ruim honderd werken in de tentoonstelling, van onder anderen Jan Dibbets, Ger van Elk, Gilbert & George, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope, behoort tot deze schenking. Andere werken werden eerder bij Art & Project gekocht door het Kröller-Müller of door derden en aan het museum geschonken.

    Tags:

  • veluwe

#inapeldoorn