26×26 TypeDesign – Andre Toet

26×26 TypeDesign – Andre Toet

De expositie 26 X 26 TypeDesign toont typografie en lettertypes ontworpen door André Toet.

Typografie

Zesentwintig letters, het handjevol symbolen dat wij ons alfabet noemen. Dat is alles wat we nodig hebben om welke mededeling dan ook te doen. We staan er niet dagelijks bij stil, maar in feite is het een wonderbaarlijk efficiënte manier om mededelingen op schrift te stellen.

Maar ook de vorm van die letters doet ertoe. Traditioneel kennen we letters met schreven of, zogenaamd functioneel, zonder. André Toet kijkt hoe ver hij als ontwerper kan gaan in leesbaarheid en ook in uitdrukkingsvorm. Denk aan Corporate Identity, de onderscheidingsvorm van bedrijven. Zij hebben logo’s, merken en symbolen nodig voor de herkenbaarheid. Letters ofwel fonts hebben een vergelijkbare functie. Toet over de tentoonstelling 26 X 26 TypeDesign: “Ik onderzoek wat er binnen dat keurslijf van die 26 letters nog te ontdekken is aan vorm en betekenis.”

André Toet

Behalve tentoonstellingen – zijn aandachtsgebied – ontwerpt hij logo’s (o.a. voor Ajax, VolksbuurtMuseum, Bayern München, Donemus, MuseumMore, KNVB, Dolhuys), huisstijlen, lettertypes (MyFonts/Monotype/FontShop), jaarverslagen (WereldNatuurFonds, Gemeentewaterleidingen Amsterdam, ArtsenZonderGrenzen), kalenders (o.a. Mart.Spruijt), meubilair en postzegels. In 1983 begon hij samen met Marianne Vos het ontwerpbureau Samenwerkende Ontwerpers in het centrum van Amsterdam.

    Tags:

  • Binnenstad
  • indoor

#inapeldoorn